IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трейси Къртис-Тейлър: Жената, минала 23 държави с биплан

4 юни 2019 09 50

Тя е искала да мине по стъпките на легендарната Ейми Джонсън

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Британката Трейси Къртис-Тейлър успя да завърши пътуването си през 23 държави с биплан. Това е самолет с чифт крила, разположени едно над друго. 53-годишната ентусиастка прелетя повече от 200 хил. километра, спирайки 50 пъти за зареждане с гориво и всичко това без парашут на борда. Експедицията е продължила повече от три месеца като Къртис-Тейлър излетяла от Хемпшир, Великобритания през октомври и е кацнала в Сидни на втори юни. Пътуването никак не е било лесно като тя споделя, че е трябвало да се справи с множество метеорологични условия. „Преминах през мусони, гръмотевични бури, летях през австралийската пустош в 45-градусова жега“, сподели тя след кацането.

Снимка: Reuters

За вдъхновение да направи това пътуване ѝ послужила Ейми Джонсън, известна с полетите си на дълги разстояния. Тя е първата жена-авиатор, която успява да прелети сама между Великобритания и Австралия през 1930 г. Но макар да е тръгнала по стъпките на Джонсън, Трейси Къртис-Тейлър е била следвана от инженери, които в случай на опасност, са били на разположение да ѝ помогнат.

Снимка: Reuters

След излитането си от Великобритания, Къртис-Тейлър се насочва към Турция, след което прелита над Средиземно море към Йордания. Преминава над Арабската пустиня, през Пакистан, Индия, Тайланд, Малайзия и Индонезия. Последната спирка е Австралия. Макар да е искала да мине по маршрута на Ейми Джонсън, това не е било възможно заради военни зони в някои от страните и забраната за преминаване на самолети.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари