IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На какво ухае домът ви?

15 юни 2019 06 00

Ето как да го ароматизирате приятно

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Случвало ли ви се е да отидете на гости и да усетите някаква приятна миризма, която „ви посреща“ още от входа. Тя може да е свързана с вкуснотиите, които приготвя домакинята или пък просто да е специфичният аромат на въпросното жилище. Е, има и много примери за неприятна миризма, която трудно може да изтърпите. А на какво ухае вашият дом?

Едно от нещата, по които гостите съдят, че в дома има уют и разбирателство, е свежият въздух в отделните помещения. Когато те са поддържани достатъчно добре, вътре не е мръсно и мирише на хубаво. Все пак, има места като баня, тоалетна и кухня, където невинаги може да контролирате миризмите. Понякога вентилацията в тях не е на ниво, което е предпоставка за разнасянето на неприятните аромати. А и всеки има по един съсед, който се е включил неправилно към инсталацията и когато готви, всичко идва в съседния апартамент.

Tialoto.bg ви предлага няколко съвета за това как да почистите и ароматизирате добре жилището си, за да може въздухът вътре да е по-приятен.

Понякога хладилникът се намира в това помещение. Ако той не е почистен или има нещо развалено в него, само с едно отваряне на вратата, ще усетите неприятната миризма. Решението е или основно чистене отвътре, или поставянето на парчета лимон. Те ще уловят всички лоши аромати в себе си. При други случаи, когато в стаята мирише, не изхвърляйте утайката от кафе. Сложете малко от нея в малка купичка, която да сложите в дъното на шкафа, където например държите лук и някои други продукти. Същото може да направите и с няколко лъжици сода бикарбонат.

Запушвате ли сифона на мивката в кухнята? Това е нормално, особено след миене на чинии, по които е останала храна. Всичко се събира по средата и ако няма цедка, започва неговото постепенно разлагане. Остатъците определено миришат лошо. Ако имате този проблем, поне 1 път седмично слагайте по малко сода бикарбонат в сифона. Мийте и по-често мивката със специален препарат.

За да освежите въздуха в отделните стаи, на първо място проветрявайте добре всеки ден. Навън вече е по-топло, не оставяйте прозорците затворени за дълго време. За да може да се избавите от „застоялия“ въздух в коридора, отворете вратите и прозорците на две стаи, намиращи се от срещуположни страни. Така ще стане течение.

Ароматизаторите, които се предлагат по магазините, са добро решение, стига да нямате някакви алергии. Може да си купите спрейове с любимите аромати и настроите машинката така, че да ги впръсква във въздуха на определен интервал от време. Ако искате по-натурални продукти, може да нарежете кори от цитруси, които да поставите в някакъв съд или да разтворите ванилова есенция във вода, която да се изпарява в хола, например.

Ако нямате възможност веднага да изперете килима, за да мирише той по-добре, го поръсете с канела и малко сода бикарбонат (ако е в по-тъмен цвят). Оставете да постои така за около 10-15 минути, след това минете добре с прахосмукачка.

Не пренебрегвайте действието и на ароматните свещи. Има най-различни, с които може да декорирате хола или спалнята. Те излъчват своя аромат и без да ги палите, ако са качествено направени.

Накрая, помислете за пространството до входната врата, където държите обувките си. Някои изкуствени материи и подметки миришат ужасно. Най-добре е да ги почиствате и перете по-често или да си купите специален спрей, който се пръска в обувките преди носене, за да елиминира вредните бактерии.

Източник: IStockphoto

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

.... ( преди 4 години )
ne pozlavm aromatizatori . vsi4ko uhae na po4isteno , izprano i na durvo i lak. estestvenite aromati na materiite sa ,
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар