IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътуване на стоп - за какво да внимавате?

29 юни 2019 09 30

Ето няколко съвета за начинаещи

Pixabay

Pixabay

Лятото е време за пътувания и почивки. Но това изисква средства. Ако имате планове за море или ходене на планина, но сте с ограничен бюджет, може да си спестите малко пари като се придвижвате на стоп. В случай, че до момента не сте го правили, винаги има първи път, но трябва да се съобразите няколко основни неща. 

Може би основната причина да не сте пътували на стоп до момента е, че се притеснявате да се качите в колата на непознат. Но опитните в това ще ви кажат, че няма нищо страшно, стига да се отпуснете и не мислите за най-лошото. 

Събрахме няколко съвета за пътуването на стоп, които със сигурност ще са ви от полза: 

Дестинация 

Ако никога досега не сте се качвали на автостоп, не си поставяйте твърде далечна дестинация. Първо пробвайте с по-близка, например от София до Перник или най-много до Пловдив. Ако ви хареса и си намерите превоз бързо, може да опитате с по-дълъг маршрут. През лятото имате по-голям шанс да се придвижите, защото много хора излизат в отпуска и пътуват във вашата посока. 

Място 

Винаги обмисляйте предварително на какво място ще застанете. От това зависи дали ще се виждате за шофьорите и може ли да ви спрат. Добре е да застанете на участък, на който е удобно внезапно отбиване от пътя. Затова завоите не са вариант. 

Час на тръгване

Най-добре е да тръгнете рано сутрин, за да избегнете горещините. Тогава имате и по-голям шанс да ви спрат по-бързо. Разбира се, ако излизате на стоп в петък, го направете във време, когато хората напускат работа и заминават за родните места или за популярните дестинации. Ако излезете в 12 часа на обяд в делничен ден, едва ли ще има толкова голямо текучество от коли. 

Как да спестим пари от самолетен билет?

Контакт с водача

Когато превозното средство идва към вас, вдигнете палец. Може и да си приготвите табела, на която да напишете до къде искате да стигнете. Въпреки това, когато возилото наближи, погледнете водача му с очи, за да осъществите някакъв контакт и предизвикате съжаление. Освен това може да извадите лека усмивка на лице, за да "стопите" дистанцията. 

Разговорите в превозното средство също са важни. Ако завържете приказка с шофьора, но без да досаждате, ще оставите по-добро впечатление и времето ще мине по-бързо. 

Външен вид

Не винаги важи правилото, че хората, които пътувате на стоп, са нечистоплътни. Опитайте се да разбиете този мит с приветливия си външен вид. За да сте в безопасност, не бива да показвате твърде много плът, за да не подадете грешен сигнал на идващите насреща шофьoри. 

Дрехи и обувки 

Ако искате да ви е комфортно, подберете внимателно дрехите и обувките, които ще носите. Джапанките са удобни, но за кратки разстояния. Може да пътувате с някой, който ви остави малко преди желаното място и да ви се наложи да походите пеша. Затова заложете на удобни маратонки или летни спортни сандали, с които да не натоварвате твърде много стъпалата си. Облечете си спортни дрехи, които са памучни, в светли тонове. 

По-малко багаж

Няма как да ви качат, ако чакате с вдигнат палец и огромен куфар, който едвам дърпате. Ако ще пътувате по този начин, си подредете най-необходимото в раница, която да сложите на гърба и която не заема твърде много място.

Заредете се с вода

На където и да сте тръгнали, никога не забравяйте да носите със себе си вода или да си купувате по пътя. През лятото има риск от дехидратиране на тялото поради по-обилното потене. 

Носете шапка/ слънцезащита

Понякога може да висите с часове, преди някой да ви спре. Ето защо, за да не слънчасате, си носете шапка и подходящи очила.

Снимки: Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

Thecoolest113 ( преди 4 години )
AZ SAM OT MAGKI POL I SPIRAM SAMO NA MLADEGI,.ZASHTOTO STOPADGIIKATA MOGE DA TE IZNUDVA.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар