IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е позволено и какво – не да качите на самолета?

7 юли 2019 13 15

Преди пътуване трябва да се запознаете с някои правила

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Сезонът на почивките е вече в разгара си и много от хората предпочитат да посетят страни, в които да избягат от ежедневието. Повечето от нас предпочитат да си спестят време и да пътуват със самолет, но има някои неща, които все пак не може да вземете в багажа си.

След атаките на 11-и септември 2001-а, ограниченията за това какво може да сложим в куфара започнаха постепенно да се увеличават. Ако вие смятате да предприемете пътуване, трябва да се запознаете с някои неща, които можете и които не можете да вземете със себе си.

Дронове

Малките джаджи започнаха да набират все по-голяма популярност и се използват от любителите фотографи за заснемане на прекрасни снимки. Все пак те са обемни, което понякога затруднява пренасянето им.

Ако пътувате със самолет, имате право да пренесете дрон с вас, но трябва да се уверите, че той съвпада с ограниченията за багаж на съответната авиокомпания. Също така трябва да уведомите властите, че носите със себе си и батерии.

Течности

Пренасянето на течности в багажа, който не е ръчен, е строго забранено. Затова опитайте да вземете всичко с вас в кабината на самолета. Но трябва да знаете, че имате разрешение да носите със себе си течности, които са по-малко от 100 мл, които трябва да са опаковани в найлонови торбички. Затова хубаво си проверете милилитрите на парфюмите преди тръгване.

Лекарства

Лекарствата са позволени в ръчния ви багаж. Ако имате течни медикаменти и те са повече от 100 мл, трябва да носите със себе си рецептата или медицинско удостоверение, което показва, че наистина имате нужда от тези лекарства. Все пак, ако ви се налага да носите сравнително голям брой лекарства, то е хубаво да се свържете с авиокомпанията преди това.

Разрешително от съответните авиолинии се изисква за пренасяне на инсулин и бутилки с кислород. Ако ви бъде отказано последното, може да заявите самият екипаж да качи проверена от тях кислородна бутилка, но това може и да ви бъде таксувано.

Електроника

Устройствата, които можете да вземете със себе си зависят от страната, в която отивате. Хубаво е да се свържете със съответното летище, на което кацате, за да знаете точно какво може да сложите в багажа си. В ръчната чанта имате възможност да сложите сешоар, преса и малка ютия.

Нямате възможност да вземете допълнителни батерии или пък преносими батерии в ръчния багаж, ако са по-дълги от 16 см и по-широки от 9,3 см.

Остри предмети

Ножчета за бръснене, реплика на пистолет или пък пистолет играчка, стрелички за дартс и всичко, което може да се приеме като оръжие, са строго забранени.

Цигари

Цигарите и другите тютюневи изделия са позволени в ръчния багаж. Имате право да носите само една запалка със себе си. Електронните цигари и запалките трябва да съответстват на изискванията за течности и отново да бъдат поставени в найлонови пликчета. Не можете да слагате нищо от тези неща в багажа, който не е при вас.

 

Снимки: Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари