IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцки остров предлага пари на всеки нов жител

4 юли 2019 12 00

Целта е да се повиши популацията

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Доста често ни се иска да избягаме на самотен остров и да се откъснем от ежедневието и от хората. Но малко хора имат тази възможност. Един гръцки остров обаче може да ви помогне да сбъднете мечтата си. Името му е Антикитера и се намира в Бяло море между Крит и Пелопонес.

Площта му е 20 квадратни километра, а засега населението му е около 20 души. Заради ниската си популация, властите в Антикитера търсят решение за справяне с проблема. Те имат идея да плащат на всеки нов жител по 500 евро на година в продължение на три години. По този начин се смята, че повече хора ще се заселят на острова.

Въпреки че предимство имат гръцките граждани, не е изключено възможност за живеене да получат и хора от други части на света. Освен финансово възнаграждение, бъдещите жители ще са горди собственици на къща и част от сушата.

Бизнесът там се ръководи изцяло от местните, тъй като до острова се стига единствено и само с фериботи, които работят, когато времето е подходящо. Ако искате да си почивате, новината, че малко туристи посещават Антикитера, със сигурност ще ви привлече.

Островът си има своя електроцентрала, водоснабдителна станция и е дом на много исторически забележителности. Една от тях е находището на първия аналогов компютър, който се е използвал за прогнозирането на събития, които могат да се случат след десетилетия.

Според Los Angeles Times, четири семейства вече са част от процеса, който ще им осигури новият дом. Много хора не спират да подават молби за кандидатстване, но от управата на острова предупреждават, че обработката на резултатите може да отнеме доста време.

Ако искате да се включите в надпреварата, трябва да сте готови да почакате около пет години преди да стегнете куфарите.

 

Снимки: iStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари