IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да запалите детето си по четенето?

5 юли 2019 14 40

Важно е да се обръща повече внимание на литературата

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

В дигиталното общество, в което живеем, е много рядко да видите човек, който е забил поглед в книга, а не в телефон. Само едно кратко пътуване в метрото или в автобуса, и ще забележите колко от пътниците държат в себе си малката джаджа или пък таблет.

Не че четенето на книги е останало в историята, но дигитализацията е направила така, че всяка история да може да се предлага и в електронен вариант. Четците, както и приложенията за четене добиват все по-голяма популярност, но не могат да се сравнят с чувството да държиш в ръцете си хартиеното издание.

Ако сте истински почитател на литературата, най-вероятно все още вкъщи си попълвате колекцията с книги от книжарницата, а не държите до леглото си електронната версия на някоя нова история. Независимо обаче от кой тип сте, важното е да научите детето си да развие любов към книгите още от малко.

Не му давайте таблет или телефон, който да го занимава, а му предложете някоя интересна история, която да го научи да развива въображението си и в същото време да му помогне да подобри четенето си.

Освен че е интересно занимание, четенето в детска възраст е полезно. То развива мозъка и дава възможност за подобряване на интелигентността. Ако все пак изпитвате трудност да накарате детето си да хване книгата в ръце, ето няколко съвета, които може да ви помогнат.

Започнете от ранна детска възраст

Хубаво е да запознаете наследника си с книгите още преди той или тя да са проговорили. Започнете с илюстровани книги, а също така може и да му четете на глас. Карайте ги да посочват неща в книгата и да докосват изданието.

С растежа, уверете се, че винаги имате книга подръка, с която да забавлявате детето си и не се притеснявайте, ако то няма същите интереси като вас. Оставете го да решава само какво иска да чете.

Четете им преди сън

Това е често срещано явление в миналото, когато децата трудно заспиваха без приказка за лека нощ. С напредването на технологиите обаче тази практика се изпари и на нейно място се настаниха детски игри от телефона или таблета.

Опитайте се да възродите тази традиция и четете истории на детето си преди лягане. Първо, защото така много по-лесно ще спят през нощта, когато в главата им се появи история за принцеса или принц и второ, защото синята светлина от екрана ги държи будни дълго време.

Уверете се, че отделяте време за четене преди лягане и по този начин ще си спестите споровете за режима на лягане. След като децата вече са достатъчно големи да четат сами, те ще изберат свои истории, които да ги приспиват.

Обсъждайте историите с тях

Четенето не е механичен процес, в който трябва за определено време да изчетете една история. Уверете се, че детето ви разбира това, което му разказвате и то му е интересно. Ако има някакви въпроси към вас, стремете се да ги обясните нормално и без да се изнервяте.

Независимо колко глупав може да е един въпрос и колко пъти се задава, това не трябва да ви демотивира. Детето не запомня бързо колкото един възрастен и за него всичко, което му разказвате е като разкриване на нов свят, за който то иска да знае всичко. Така че, въоръжете се с търпение преди да започнете дадена история.

Дайте пример

Ако обичате книгите, има голям шанс и детето ви да е като вас. Когато то вижда, че родителите му се обръщат към измислените истории в свободното си време, то ще развие интерес към тях и ще се опита още в ранните си години да се докосне до въображаемия свят.

Четете книга, когато сте около децата си и им говорете за какво става въпрос в нея. Ако пък все още нямате афинитет към историите на хартия, то се опитайте заедно с детето да си създадете четивни навици.

 

Снимки: Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари