IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата мода „бавно пътуване“ – какво означава и как да я практикуваме?

10 юли 2019 14 30

Опитайте да се насладите на мястото, на което се намирате

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

В днешното забързано ежедневие едва ли думата „бавно“ може да предизвика нещо повече от нервност и раздразнение. Ако дори само за малко се спрете и се огледате, ще видите, че всеки бърза за някъде, има да свърши някаква работа и няма никакво време да забави крачка.

Организацията на времето е от съществена важност при ежедневието на всеки. И когато сме в разгара на лятото започваме да мислим за почивка. Дори и тогава обаче е трудно да се откъснем от задълженията и винаги има нещо, което да тормози мислите ни. Експерти обаче съветват хората да забавят нещата и да се опитат наистина да се насладят на света около тях.

Т. нар. „бавно пътуване“ започва да набира все по-голяма популярност сред туристите. В него самолетите се заменят с влакове или друг по-бавен транспорт, а големите градове всъщност се посещават, не само за да се снимаш пред големите забележителности, а наистина да се опознае културата на съответната страна.

Какво обаче означава „бавно пътуване“? Терминът идва от едноименното движение, което през 1980-а се сформира, за да протестира срещу отварянето на ресторант МакДоналдс в Рим, Италия.

То се фокусира върху местното фермерство, градските ястия и традиционната храна. Постепенно движението се превръща в културна инициатива, която се бори с липсата на време и се опитва да свърже хората помежду им.

Новата мода започва да се харесва все повече на хората. Тя включва пътуване предимно с влакове, а не със самолети. „По-точно „бавно пътуване“ означава пътуване с определен транспорт като влак, кон, пеша, с колело или пък с кораб“, разкрива основател на туристическа агенция. Целта му е да накара хората да се насладят на забележителностите и наистина да се докоснат до тях.

Друг плюс от този вид пътуване е това, че ти помага да забравиш за проблемите. Според експерти, „бавното пътуване“ действа толкова успокояващо за туристите, както е медитацията за другите хора.

Човек се докосва до историята и културата, които посещава. През това пътуване срещите с хората стават по-важни от просто публикуване на някакви снимки в Инстаграм или Фейсбук.

„Бавното пътуване“ става популярно сега, защото е вид протест срещу обсебването от т. нар. туристически инфлуенсъри и Инстаграм обсебването. Пътуването с влак е опит да се откажат самолетите като предпочитан транспорт, защото по този начин човек се наслаждава на природата, през която преминава. Още повече, че миналата година Швеция насърчи своите посетители да използват повече железницата, която замърсява околната среда по-малко.

Според експерти, този вид пътуване може да има огромно въздействие върху туристите. „То ни учи как да се отпуснем и да презаредим. Да бъдем наистина част от пътешествието, а не само да преминем през една дестинация набързо“, споделят учени. По този начин впечатленията ни от посещението ще останат за повече време запечатани в нас.

Друг плюс е, че „бавното пътуване“ позволява на туристите да забележат малките места в големите градове. Те често са скрити, но пък предоставят незабравими гледки и преживявания.

Ако искате да предприемете такъв вид пътуване, трябва първо да започнете на местно ниво. Разходете се през местата, за които никой не знае и потърсете интересни занимания там. Срещнете се с местните и ги разпитайте за техния начин на живот.

Посетете тамошните заведения и магазини и изберете транспорт, който е различен всеки път. Добре е да пътувате с влак, който ще ви отведе през няколко различни местности докато стигнете до крайната си цел.

Когато стигнете, не се качвайте веднага на такси или друг транспорт, а поемете пеша. Ако градът ви е непознат, винаги може да попитате някого за интересни дейности, които можете да правите там.

Хубаво е да намерите местен екскурзовод, но ако няма такъв, разчитайте на хората. По този начин ще се свържете не само с природата, но и със себе си и ще се подготвите за по-голямо пътуване до дестинация, която дори е извън България.

Съветът на експертите е следният: Каквото и да правите, както и да структурирате екскурзията си, просто не прибързвайте. Насладете се на почивката си и усетете магията на мястото, на което се намирате.

Снимки: Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари