IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Измамата на инфлуенсърите! Как Инстаграм превърна едно място в дестинация

14 юли 2019 06 00

На лъжата се хванаха доста от туристите

Снимка: Instagram

Снимка: Instagram

Ако наскоро сте претърсвали инстаграм профилите на известни туристически инфлуенсъри, най-вероятно сте попаднали на една и съща снимка – фигура, която стои между два масивни високи камъка и всичко това се отразява в кристално чистата вода отдолу.

Мястото е храм Лемпуянг в Карангасем, наричан още „Портите към небето“, който привлича хиляди посетители всяка година в Бали. Доста от туристите започват да планират своите почивки точно натам, само за да успеят да пресъздадат същата снимка и да спечелят множество харесвания в социалните мрежи.

Да, ама не! Всъщност всичко това се оказва една огромна измама, създадена от инфлуенсърите в Инстаграм. Мястото наистина съществува, камъните са си там, но вода няма. Най-много да откриете няколко локви, ако преди това е валяло.

Така всъщност изглежда мястото. Снимка: Instagram

Редакторът Полина Маринова, която работи за списание Fortune, посещава храма и открива, че всичко е една лъжа. Още преди да замине за Бали, тя претърсва социалните мрежи за забележителности, които да посети и се натъква на множество снимки от Крангасем. „Изглеждаше невероятно“, заявява тя пред Insider. „Но, разбира се, в Инстаграм, никой няма да си признае, че това не е истина и затова повярвах“.

Отивайки на мястото, тя разбира, че е била излъгана и всъщност снимките се правят много лесно. Просто се поставя огледало под камерата на телефона и с умело заснемане се появява невероятният ефект за кристална вода.

Полина обаче не е единствената, която се е подвела от социалните медии. „Повечето, ако не и всички там, бяха туристи и със сигурност имаше хора, които са се подготвяли доста време за този момент“.

А така е представено в социалните мрежи. Снимка: Instagram

Редакторката споделя, че повечето туристи не искат да знаят за историята на храма, а просто отиват да се снимат между двата камъка. „Доста е разочароващо, защото храм Лемпуянг е един от най-старите в Бали“, признава тя. Историята за измамата става популярна, след като Маринова споделя преживяването си в Туитър.

„Надеждите и мечтите ми бяха разбити, когато разбрах, че „водата“ в храма всъщност е парче стъкло, което е сложено пред камерата на телефон. Това е доказателство, че инфлуенсърите в инстаграм провалят всичко“.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари