IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заснеха най-голямата медуза в света

16 юли 2019 07 40

Дължината й е колкото човешко тяло

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Представете си да плувате свободно в морето и изведнъж към вас да започне да се приближава нещо огромно. Докато осъзнаете какво точно е, то стига до вас и виждате, че всъщност това е огромна медуза. 

Най-вероятно ще се паникьосате като всеки нормален човек, но не такъв е случаят с Лизи Дали, която се натъква на най-голямата медуза в света. Биоложката се гмурка близо до графство Корнуол заедно с колегата си Дан Абът, който е подводен фотограф. 

Под вълните на Ламанша, двамата се натъкват на нещо невероятно – медуза, чиято дължина е повече от 150 см. Абът е този, който заснема момента, а Лизи го споделя в социалните мрежи. „Беше невероятно. Гмуркахме се в продължение на 30 минути, когато от нищото се появи тази огромна медуза“, споделя биоложката.

На снимката се вижда, че морският обитател е с дължина колкото човешко тяло. Самата Дали позира до нея, за да се покаже нагледно размерът на медузата. Този вид се нарича ризостома пулмо и всъщност е безобидна и може да се види през лятото във водите на Великобритания, както и в Адриатическо и дори Черно море. 

Досега обаче медуза с такъв размер не била заснета от човек. Обикновено най-често срещаните медузи са с дължина около 60 см. Дали сподели пред CBS News, че с колегата ѝ са следвали животното около един час. „Беше много успокоително да плуваме с нея“. 

Снимка: iStock

Макар да стряска с големия си размер, този вид медузи не са опасни за човека или пък за други морски обитатели. Те се хранят само и единствено с планктон. „Всички медузи парят, но този вид са наистина безобидни“, споделя биоложката. 

Пипалата на медузите са покрити с малки жила, които могат да ви опарят дори и след смъртта на медузата. Те обаче не са с цел да ви нападат безразборно, а по-скоро да защитават морския обитател от нападение. 

 

 

Медузите обитават водите от 500 млн. години. Според учени, те нямат мозък, стомах, вътрешности или пък бели дробове. Хранителните вещества и кислородът се всмукват през желатиновите пластове на прозрачната им кожа. 

Снимка: iStock

Разбира се, не всички медузи са толкова безобидни като тази, открита от Лизи Дали и Дан Абът. Един вид, който се отличава с квадратната си форма, може да убие човек за секунди. Отровата им атакува сърцето и нервната система и предизвиква такова схващане, че човек може да се удави или да получи сърдечен удар още преди да е стигнал брега.

За щастие, медузата, която са открили Дали и Абът не е била опасна и всичко е завършило добре. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари