IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хапнете в първия затворнически ресторант в света

21 юли 2019 13 15

Ако пътувате до Картахена, непременно посетете това място

Снимка: Restaurante Interno Facebook

Снимка: Restaurante Interno Facebook

Отвън „Интерно“ прилича на тропически рай. Със своите цветни завеси, зелени палми и невероятно изрисувани стени, ресторантът наистина може да те впечатли още от вратата. Масите са направени от дърво и придават усещането, че си на остров, далече от цивилизацията.

Обаче не е точно така. От двете страни на ресторанта има метални решетки, които малко стряскат човек в началото. Тази в началото е отворена и декорирана, за да е по-приветлива, но другата остава здраво заключена. Тя е входът към кухнята, където работят само... затворници. 

Почти целият персонал в „Интерно“ се състои от престъпници, които излежават присъдите си в затвора „Сан Диего“ в Картахена. Ресторантът е първият в света, който се намира в женски затвор. Целта на създаването му е да помогне на дамите да се реабилитират и да се впишат по-добре в обществото след като бъдат освободени. 

Чрез работата си в кухнята, много от тях се научават да готвят изискани ястия и след това имат възможност да започнат работа в друг ресторант или пък да отворят свой бизнес.

 

 

Собственичката на „Интерно“, Джоана Бахамон, споделя, че това е много полезно за туристите в Колумбия. „Освен че е място за хапване, то е и туристическа атракция. Тук хората могат да поговорят със затворниците и да разберат, че те са обикновени хора, които са направили грешки. Всеки обаче заслужава втори шанс“, добавя тя. 

Ако посетите ресторанта, чието име в превод означава „затворник“, ще видите, че някои от гостите се снимат с персонала. Макар да е направен в затвор, служителите не са в скъсани или мръсни дрехи, а са прилежно облечени с униформи. Дънки, черни тениски, маратонки и престилки, на които се вижда логото на ресторанта, са задължителното облекло за всеки. 

 

 

Бахамон избира точно този затвор, за да отвори своя ресторант, защото се намира в сърцето на Картахена. Близо е до цивилизацията и има възможност да привлече много туристи. Макар престъпниците там да излежават присъди за притежание на наркотици до убийства, то служителите в ресторанта са такива, които са с по-леки провинения. 

Избират се на базата на добро поведение и присъдата на всеки служител се намалява с около шест месеца. Ресторантът отваря врати през 2016-а и досега има невероятен успех както сред туристите, така и сред затворниците. Доста от тях бързо се вписват в обществото и започват работа в най-добрите ресторанти в света или пък отварят свой бизнес. 

 

 

Менюто в „Интерно“ е направено с помощта на испанския шеф-готвач Колдо Миранда, който притежава звезда „Мишлен“. Резултатът е автентично карибско меню, което може да ви струва едва 22 паунда. Парите отиват директно във фондация, която е основана от Бахамон и се опитва да подобри състоянието на затворите в страната. 

Финансират се програми за спорт и рехабилитация за затворниците и се купуват основни неща като легла, матраци и дори компютри. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари