IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кацнахме на Луната преди 50 години

20 юли 2019 08 00

И до днес има спорове дали събитието и истина, или лъжа

Снимки: Reuters

Снимки: Reuters

По средата на Студената война, Америка и Русия се борят не за завладяване на Земята, а се целят направо в Космоса. Надпреварата кой да стъпи първи на Луната е ожесточена и десетки учени не спят с месеци, за да могат да измислят начин как да осъществят успешна мисия.

Първо, Юрий Гагарин успява да направи няколко обиколки на Земята, което дава леко предимство на Съветския съюз и ядосва още повече американците. Това, че някой е успял да ги победи в първата битка за Космоса, не им дава мира и те продължават да мислят начини как да задминат своите врагове.

След множество уравнения, сметки, опити и експерименти, най-накрая Америка се решава да изпрати човек към Луната. Желаещите астронавти са много, но само трима успяват да преминат теста.

На 16-ти юли 1969-а година Нийл Армстронг, Бъз Олдрин и Майкъл Колинс излизат към необятността и се надяват да се завърнат като герои не само за Америка, но и за целия свят.

Снимка: Reuters

След три дни, те навлизат в лунната орбита и на 20-ти юли 1969-а Нийл Армстронг става първият човек, който стъпва на Луната. „Една малка крачка за човека, един голям скок за човечеството“ са думите, които летят обратно към Земята и предизвикват вълнение у всеки един.

След Армстронг, на лунната повърхност стъпва и Бъз Олдрин. Те прекарват около 2 часа и половина в събиране на проби, заснемане на видео и снимки и поставяне на американския флаг. Получават и обаждане от Белия дом, в което лично президентът Никсън ги поздравява за постижението.

Снимки: Reuters

Интересното е, че докато кацането на Луната е било добре проучено преди това и за него са работили едни от най-добрите инженери в цяла Америка, не е било сигурно дали астронавтите ще имат възможност да се приберат.

Ако нещо се било случило с Армстронг и Олдрин, което да им попречи да се скачат отново към ракетата, то Майкъл Колинс е трябвало да ги остави на Луната. Дори президентът на САЩ е имал подготвена реч, в случай, че героите не могат да се завърнат на Земята.

За щастие, всичко минава добре, и тримата се връщат у дома, след което са задължени да прекарат 21 дни в изолация, в случай, че са докарали на Земята „лунни бактерии“. Под карантина Армстронг празнува своя 39-и рожден ден на 5-и август 1969-а година.

Снимки: Reuters

Кацането на Луната и до ден днешен предизвиква спорове дали наистина се е случило. Привържениците на историческия успех твърдят, че видеата и снимките няма как да бъдат фалшифицирани и човечеството наистина е направило този „голям скок“.

Други пък са на мнение, че американският флаг се вее, което няма как да стане на Луната, тъй като там няма атмосфера, следователно няма вятър. Те допълват, че не се виждат никакви звезди и ако се вгледате добре ще видите и студиен прожектор.

Снимки: Reuters

От НАСА, разбира се, отричат всякакви твърдения за фалшификация и обясняват, че снимките и клиповете са автентични. Сблъсъкът на двете гледни точки превръща кацането на Луната преди 50 години едновременно в историческо и спорно събитие.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари