Когато пазаруваме, не мислим как след това да подредим продуктите си вкъщи. Просто слагаме всичко в количката и се насочваме към касата. След това ги поставяме в хладилника без да помислим дали това е правилният начин.
Всъщност, решението ви е грешно, тъй като някои храни не трябва да бъдат държани на едно и също място. Понякога това предизвиква по-бързо разваляне или намаляване на хранителните стойности. Хубаво е да им отделите отделни хладилни рафтове, за да запазите свежестта им за по-дълго време.
Краставици
Те трябва да бъдат оставени сами на някое хладилно ниво. Ако бъдат складирани с пъпеши, банани или домати, започва да се отделя газът етан, който ускорява узряването. Краставиците са много чувствителни към него и по този начин те започват да омекват. Затова трябва да им намерите място, където ще бъдат далече от тези плодове и зеленчуци, за да може да им се наслаждавате по-дълго време.

Тикви и ябълки
Ако обичате често да похапвате тези плодове, по-добре ги дръжте на различни места вкъщи. Ябълките могат да развалят вкуса на тиквата и да ускорят процеса на разваляне. Най-добре складирайте тиквите си на температура от 10-12 градуса, за да може да ги хапвате дори и след 6 месеца.

Сладки и обикновени картофи
Най-подходящият начин за складиране на сурови зеленчуци, е в хартиена торба. Картофите са богати на хранителни вещества и е най-добре да бъдат разделени. Не ги слагайте в хладилника, защото може да започнат да гният много бързо. Затова си купувайте малко количество и го дръжте на сухо и тъмно място.

Ябълки и портокали
Най-вероятно имате купа вкъщи, в която си слагате всички плодове. Това е грешно решение що се отнася до ябълките и портокалите. Те също отделят газа етан и взаимно си ускоряват процеса на разваляне.

Хубаво е да оставите ябълките в хладилника, а портокалите в отворена чанта, за да може да влиза свеж въздух. Забравете за пластмасовите торбички, за да може плодовете ви да бъдат дълго време свежи.
Лук и картофи
Тези два вида зеленчук често се складират на едно и също място. Трябва да знаете обаче, че лукът има способността да предизвиква по-бързото стареене на картофа. Може да ги оставите в отворени кашони или торби, но със сигурност трябва да бъдат далече едни от други.

Най-доброто решение е да ги оставите в хартиени пликове. Лукът може да го сложите при чесъна, но винаги трябва да се уверите, че зеленчуците имат достатъчно въздух.
Снимки: Pixabay














Смирението е превърнало Иван Рилски в закрилник на българите
Събарят бившата резиденция на Ахмед Доган в "Бояна" (+СНИМКИ)
Камен Кенов: Съществуват най-малко четири "Европи"
„Космически океан“ край черна дупка: Откриха най-големия воден резервоар във Вселената
Магнитни бури през ноември 2025 г.: Кои са най-опасните дати
2024 г. вероятно е била най-горещата в последните 125 хил. години
Пробив в създаването на диаманти с помощта на електрони
Разкриха кои са лидерите на Левски
Хулио Веласкес обяви рецептата за бой над ЦСКА
Директор на ЦСКА се скъса да хвали Ицо Янев, не се плаши от Левски
Шамар за Левски: Звезда на "сините" виси за дербито с ЦСКА
Дневен хороскоп за 3 ноември, понеделник
Седмичен хороскоп за 3 – 9 ноември
Седмична нумерологична прогноза за 3 – 9 ноември
Любовен хороскоп за ноември
Откриха нови сигнали в мозъка, чрез които се диагностицира Паркинсон
Кои храни са най-вредни за мозъка?
Как да разпознаем инфекциозна мононуклеоза в детска възраст?
Какво е козметичен фастинг и защо набира популярност?
Остави коментар