IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мечтаната почивка: Нова Зеландия и Австралия

30 юли 2019 07 51

Какво да видим на другия край на света

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Стягаме куфарите за Австралия и Нова Зеландия – едновременно далечни и непознати, но и доста близки до европейската култура и дух. С офертата на Posoka.com не е нужно да планирате, а само да се насладите на пътуването си!

Сидни

Първа стъпка естествено е Сидни. Най-големият град в Австралия със сигурност изниква в съзнанието ни с иконичния образ на Операта. Архитектурният шедьовър е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Грациозната сграда, чиято форма наподобява корабни платна е заобиколена от вода и е интересно да бъде погледната и отблизо, и отдалеч.

Тук на помощ ни идва един своеобразен стол – този на госпожа Маккуайър. Всъщност, това не е стол, а е цял камък, издялан във формата на стол или пейка. Той е бил издялкан на ръка от затворници през 1810 г. за Елизабет Маккуайър, съпруга на губернатора на Нов Южен Уелс.
Задължителна спирка е и Дарлинг Харбър, дом на музеи, галерии и аквариумът на Сидни. Не пропускайте да видите и символа на града – Харбър бридж.

Големия коралов риф

Австралия приютява и едно от най-красивите, загадъчни и примамливи сътворения на природата – Големия бариерен риф. Това е най-голямата структура, създадена изцяло от живи организми. Изключително интересно е да се видят коралите отблизо, затова може да се отдадете на сноркелинг. Можете и просто да релаксирате на плажа.

От коралите до джунглите

Изключително интересно е да се види и железопътният път Куранда, който минава през тропическите дъждовни гори. По маршрута си има 15 тунела и покрай всеки един от тях се разкрива гледка към гората.
В природния парк, до който води линията има и още нещо любопитно – високопланинското аборигенско селище Куранда.

Нова Зеландия

За почитателите на Джон Р. Р. Толкин и заклетите фенове на „Властелинът на пръстените“ Нова Зеландия е добре позната – тук са заснети филмите от поредицата.
В Куинстаун, един от най-красивите градове на страната, можем да се насладим не само на обстановката, а и на дивата природа. Градът се намира на брега на езерото Уакатипу и е обкръжен от живописни планини.

Именно там се намира и паркът за опазване на птицата киви. Пернатото е национален символ на Нова Зеландия. Това е един от най-старите видове птици и в хода на еволюцията е загубила своите крила и способността си да лети.

Фиорда Милфорд Саунд

Фиордът Милфорд Саунд е една от най-известните атракции на Нова Зеландия – това е фиорд, който влиза на 15 км навътре в сушата. Красивият залив се намира на около 290 км от Куинстаун. Милфорд Саунд е бил формиран от глетчери, а не от река, която е наводнила долината. Можете да разглеждате огромните скали, покрити със зеленина от катамаран или круиз.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари