IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо комарите хапят определени хора?

30 юли 2019 09 30

Има ред причини това да се случва

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Зика, нилска треска, малария и други болести, предизвикани от комарите, плашат населението всяка година. Досадните същества се появяват веднага с повишаването на температурите и не ни позволяват да излизаме спокойно вечер. С нас винаги трябва да имаме репеленти, а ако сме вкъщи, задължително прозорците трябва да имат комарници, ако искаме да спим спокойно и на въздух.

Интересното обаче е, че комарите сякаш имат избирателен процес, в който нападат определени хора, а други дори и не приближават. Проучвания показват, че 20% от населението са като магнит за досадните насекоми. Женските са тези, които нападат хората. Те хапят с цел да развият яйцата си, а не, за да се снабдят с хранителни вещества.

Мненията за това какво точно привлича комарите доста варират. Може да сте чували, че яденето на банани е сигурен начин да бъдете нахапани или пък, че витамин B-12 ги отблъсква. Има някои доказани факти обаче, които със сигурност привличат комарите към определен тип хора.

Облеклото

Учените споделят, че комарите използват зрението си да набелязват жертвите си. Д-р Джонатан Дей преподава медицинска ентомология в университет във Флорида. Това е наука, която се занимава с паразитните насекоми. Той споделя пред Treehugger, че комарите имат добре развито зрение особено късно през деня.

„Първият им инстинкт за търсене е като се оглеждат за жертвите си“, казва той. Носенето на черни или червени дрехи ви прави по-лесно забележими за насекомите и ви превръща в лесни жертви.

Кръвната група

Не е изненада, че комарите се влияят от кръвта на човек. Женските разчитат на протеина в нея, за да развият яйцата си. Проучвания показват, че хората с нулева кръвна група са два пъти по-привлекателни за насекомите, отколкото тези с група А или Б.

Въглероден диоксид

Комарите могат да усетят този газ от почти 50 метра. Хората, които издишват повече, попадат в списъка на жертвите повече пъти от другите. Тъй като дишането се осъществява през носа и устата, комарите се привличат към главата на хората. Това обяснява и защо те се насочват към ушите ни и ни пречат да спим цяла нощ.

Телесна температура

Освен от въглероден диоксид, комарите се привличат и от други миризми, излъчвани от тялото на човек. Те се насочват към хората, които тренират повече и се потят по-често. Насекомите подушват жертвите си чрез млечната киселина, амоняка и други съединения. Упражненията увеличават натрупването на млечната киселина в тялото ви.

Друг фактор е телесната температура. Хората, на които често им е топло са по-чести жертви на комарите, отколкото тези, на които постоянно им е студено.

Бира

Не само хората обичат да пият студена бира през лятото. Оказва се, че и комарите са привлечени от нейния вкус. Според учени, това се дължи на повишеното ниво на етанол в кръвта и затоплянето на тялото, след като приемем алкохолната напитка.

 

Снимки: Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари