IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв жанр книга да изберете за почивката?

8 август 2019 14 40

Ето 5 предложения за четене

IStockphoto

IStockphoto

Колко често си купувате книги? Случвало ли ви се е да натрупате поне 5 заглавия, които не успявате да прелистите дълго време. В наши дни свободното време е твърде ценно, ето защо почивката на море или планина е най-удобният период да наваксате с четенето.

Ако искате да се отдадете на пълен релакс, оставете мобилния телефон и таблета в хотела и се насладете на малките неща. Тичайте рано сутрин по плажа, събирайте мидички, правете замъци от пясък, отворете книгата, която си купихте преди 5 месеца и до която все не може да стигнете.

Tialoto.bg ви дава няколко предложения за това какъв жанр книга да подберете за вашата почивка:

1. Роман

„Стига с тези сладникави романи, вземи си нещо сериозно!“. Може би сте чували това от колеги и приятели, когато сте искали съвет за заглавие, което да прочетете. Да, някои романи са твърде банални, но пасват идеално за четене на плажа, защото няма да ви натоварят излишно.

Романът отразява теми и мотиви от реалния живот. В перипетиите на някой мореплавател или вълнуващата история на известна кралица или просто обикновена бизнес дама, може да припознаете себе си или историята на свой приятел. Има исторически, социални, приключенски, любовни, новели и други, от които може да подберете нещо приятно за четене за морето, почивката до басейна или в планината.

2. Чиклит

Книгите от този жанр са сред най-продаваните на пазара. Той представя света на жените по оригинален начин. Вътре има романтика, хумор, горещи страсти, много секс и пикантни подробности от интимния живот на представителките на по-слабия пол и техните отношения с мъжете. Проф. Сюзън Ферис посочва, че в тези книги главните героини държат на външния си вид, обсебени са от мечтата си за идеалния живот с перфектния мъж, имат мания по пазаруване и други женски „пристрастявания“.

5 неща, без които да не тръгвате на море

Ако искате да четете нещо в стил „животът на Кари Брадшоу“, си купете чиклит книга. В началото може да ви се струва тъпа, но няма да усетите колко бързо ще я прочетете.

3. Биографии

Книгите от този жанр също се четат лесно по време на почивка. Дали ще пътувате във влака, колата или ще събирате тен на плажа, книгата за живота на известна личност, от която се интересувате, ще ви допадне. Може да потърсите мемоарите на някой известен футболист, да се потопите в бурния живот на някой изпълнител или да се вдъхновите от биографията на знаменит писател.

Снимки: Pixabay

4. Научна фантастика и фентъзи

В тези книги централно място заемат науката и технологиите. В повечето случаи действието се развива в бъдещето. Затова, ако не се интересувате от истории за Космоса, конспиративни теории, конфликти, използването на изкуствен интелект и подобни, то фантастиката не е вашето четиво за почивката.

7 идеи за семейно забавление на плажа

Фантастиката, която противоречи на сегашната наука, се определя като фентъзи. В някои книги може да прочетете за морски сирени, митични същества или горски чудовища, които не съществуват, но чиито перипетии може да са ви интересни.

5. Крими

Ако харесвате криминални и екшън филми, книга от този жанр ще ви допадне и може би ще я прочетете на един дъх. Така наречените криминалета може да са романи, повести, разкази, в които се разказва за някаква загадка, убийства, разследване на престъпления и се търси отговор на куп въпроси. Авторът ще ви държи в напрежение до последно и ако сюжетът му е оригинален, може да изгорите на кърпата, докато бързате да стигнете до развитието на действието.

7 неща, които да носите в плажната чанта

Недостатъкът на кримките е, че някои са твърде дълги и заплетени. Ако предпочитате да четете на по-тихо място, за да вникнете добре в историята, то плажът или някой шезлонг до басейна не са най-подходящи. Но пък може да четете в планината, където е тихо и спокойно!

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари