IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюкселският символ Манекен Пис с цветна визия

18 август 2019 09 30

Промяната се дължи на фестивала на цветята

Брюкселският символ Манекен Пис с цветна визия

Снимка: Reuters

Освен че Брюксел е един от домовете на Европейския парламент, е известен и със статуя на едно малко момченце. Манекен Пис е символ на града още от далечни времена, а името му е било сменяно няколко пъти. Първо се е казвал Петит Жулиен и е бил част от фонтан, намиращ се на същата улица.

Точното време и обстоятелствата на създаването на статуята са неизвестни. Според някои сведения тя е съществувала още през XV век, възможно е и от 1388 г. В Брюксел съществува предание, че статуята е поставена, за да припомня събитията от гримбергенската война.

Тогава люлката със сина на херцог Готфрид III Льовенски била окачена на дърво, за да може бъдещият монарх с вида си да въодушевява гражданите, а детето оттам пикаело върху сражаващите се отдолу войски.

Според друго предание статуята поначало била предназначена да напомня на гражданите за детето, което изгасило разположените от неприятеля боеприпаси, като се изпикало върху тях от градските стени.

Снимка: Reuters

Сегашния си вид статуята придобива през 1619 година, когато първоначално е била от камък, но след това е заменена с бронзова, дело на Жером Дюкенуа. Не се знае дали тя е същата като оригинала, тъй като той не е бил запазен.

След поставянето си, символът на белгийската столица многократно е бил обект на кражби и разрушения. За последен път статуята е била открадната през 1965 година, след което отново е заменена с копие.

Снимка: Reuters

Макар статуята в оригиналния си вид да е на голо момченце, тя често е обличана по специални поводи в Брюксел. Гардеробът й включва близо 800 костюма, включително и личен подарък от Луи XV. Освен исторически дрехи, момченцето притежава и малко по-модерен стил. То има костюми на Мики Маус и Дядо Коледа.

Сега, в чест на фестивала на цветята в Брюксел, детето отново е пременено. То получи тоалет изцяло от цветя, а негов майстор е белгиецът Жофроа Мотарт, който придобива слава през 2016-а като декорира с цветя множество статуи в паркове в белгийската столица.

Снимка: Reuters

Фестивалът е под надслов „Време за цветя“, ще се проведе между 14 и 18 август и ще даде възможност на 30 артисти, занимаващи се с аранжировка на цветя, да декорират кметството на града отвътре и отвън. За целта те ще използват близо 100 хил. цветя с най-различни цветове.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари