IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция се сдоби с розово езеро

17 ноември 2019 15 00

Цветът на водите се дължи на бактерии, виреещи там

Снимка: Instagram

Снимка: Instagram

Езерото Туз се намира в град Аксарай в Турция и е известно с високото си съдържание на сол. То е второто по големина в Турция и е дом на птиците фламинго, които долитат и правят гнездата си там. В последно време обаче Туз привлича туристите с нещо друго.

Водите му придобиха розов цвят, който се дължи на водораслите Дуналиела салина и хало бактерии. Причината е, че през лятото солеността на водата се повишава, което убива планктона, който изяжда червените водорасли. Сега бактериите се развиват по-бързо и затова се наблюдава този феномен.

„Червеният цвят се застоява през целия горещ период, а с понижаването на температурите, водата отново се връща към нормалното си оцветяване“, споделя пред ABC екологът д-р Кристофър Гоблер. Той добавя, че езерото привлича посетители, които буквално могат да ходят по солното дъно, когато водата се е оттеглила.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Ahmet Erdem (@ahmet.erdem) на Юли 12, 2019 в 3:03 PDT

 

Макар че водораслите и бактериите не са вредни, д-р Гоблер съветва туристите да не пият от водата. „Някои хора обаче се опитват да си завъдят водораслите заради антиоксидантните им свойства“. Освен че може да се насладите на интересния цвят на езерото, ако посетите Туз ще видите и множеството птици фламинго, които гнездят там.

Според д-р Гоблер, цветът на птиците се дължи точно на водораслите Дуналиела, които попадат в организма на фламингото чрез рибите, които те ядат. „Водораслите се изяждат от планктона, който от своя страна се поглъща от рибите и други организми, които стават жертва на фламингите“. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Ahmet Erdem (@ahmet.erdem) на Юли 14, 2019 в 4:31 PDT

 

Езерото Туз е обявено за защитена територия от ОНН през 2013, защото има богата и разнообразна биосфера и е дом на птиците фламинго, които са застрашен вид в Европа. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари