IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Днес е Световния ден на кучето

26 август 2019 17 22

Празнувайте с най-добрия си приятел

Снимка: Pixabay

Взеизвестен факт е, че кучето е най-добрият приятел на човека. Днес собствениците на четириногите животни трябва да отделят специално внимание на домашния си любимец. На 26 август се чества Световния ден на кучето и днес точно то е в центъра на вниманието. 

Собстениците са много добре запознати с обстановката, която виждат, когато се прибират от работа. На вратата ги чака с широка усмивка техния приятел, който щастливо размахва опашка и няма търпение да бъде погален или гушнат. Разбира се, кучетата идват и с голяма доза отговорности - разходки, ветиранарни прегледи, специални храни и добро отношение. Те се превръщат в пълноправен член на семейството, а учени доказват, че тези домашни любимци действат добре и на психическото здраве.

куче

Фил Тедеши е изследовател на човешкото и животинското поведение. Той се фокусира върху връзката между хората и животните. Вдъхновява се от известната приматоложка д-р Джейн Гудол. "Тя имаше огромно въздейстие върху мен и това ме накара да изучава тази част от науката в последните 30 години", споделя Тедеши пред Good Morning America.

Той признава, че присъствието на домашни любимци като кучетата влияе много добре на психическото здраве на човек, който е преминал през някаква травмираща ситуация. Причината е, че хората не искат да се социализират след такова събитие и се чувстват по-добре в компанията на животни.

куч

"Когато някой е наранен от околните, е много трудно отново да повярва в хората. Кучетата не се нуждаят от способността да говорят, за да помагат", казва Тедеши. Невимата връзка между човек и домашняи му любимец се базира на изцяло хормонална основа. Когато около нас има животно, на което ние имаме доверие, в тялото ни се образува хормонът окситоцин, който отговаря за чувството на обич, социалното обвързване и доброто настроение. 

Тедеши също така споделя, че кучетата са полезни и за физическото здраве. "Те могат да ви накарат да правите повече упражнения, да станете от стола си и да се разходите. Така получавате повече свеж въздух, социализирате се и подобрявате сърдечното си състояние". 

кучещ

Разбира се, кучетата изискват и определени грижи. Не трябва да забравяте, че както вие имате нужда от любов, така и четириногият ви приятел няма да откаже една прегръдка в края на деня. "Кучетата разбират човека по-добре от всяко друго животно, защото са били около него по-дълго време. Знаят езика на тялото, лицевите изразявания и затова са много добри в сближаването си с хората", обяснява Тедеши.

куче

Така, че не губете време, а отидете и прегърнете най-добрия си приятел и направете специалния му ден още по-специален. 

 

Снимки: Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари