IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция потапя град на 120 000 години

3 септември 2019 14 40

Причината е изграждането на язовир

Снимка: Reuters

Хасанкейф е исторически град, който се намира на брега на река Тигър. Освен, че е дом на хиляди жители, там може да намерите останки от мост, построен през 12-и век, гробница от 15-и век, както и руините на джамии и стотици прирдони пещери. 

Всичко това обаче скоро ще бъде под вода, тъй като местното правителство взе решение на мястото на града да бъде изграден язовир. Целта му е да произвежда енергия за региона. Проектът от години наред поражда големи спорове между властта и жителите на Хасанкейф.

1

Снимка: Reuters

Решението не се харесва и на чуждестранните правителства, които смятат, че това е унищожаване на историческо наследство. Според проучвания, градът е на около 120 хил. години, което го прави един от най-старите в Месопотамия. 

На 8 октомври Хасанкейф ще бъде ограден от кордон, а местните жители имат по-малко от месец, за да напуснат домовете си. След като процесът по изселването приключи, градът ще бъде залят, а единственото нещо, което ще остане над водата, ще бъде цитаделата. Според турското външно министерство, язовирът ще има доста големи икономически и природни плюсове. 

Турция

Снимка: Reuters

Град Хасанкейф се намира в провинция Батман. За съжаление, няма как супергероят да прелети и да помогне на града. Хулюси Сахин, който е губернатор на провинцията, заявява пред CNN, че след 8 октомрви градът ще бъде изцяло затворен. "Влизането и излизането ще бъдат забранени. Затова, гражданите ще трябва да планират добре изнасянето си. Времето изтича, всички имаме своите задължения", добавя Сахин пред CNN.

Множество групи, които от дълго време се опитват да спасят града, посрещнаха решението с гневни реакции. Част от жителите нарекоха акцията "кордон на разрушението", но явно това няма да разклати позицията на местното правителство. 

Турция

Снимка: Reuters

Великобритания оттегли подкрепата си за построяването на язовир още през 2001 година и досега решението на властите предизвиква реакции и от други страни. В следствие на това, проектът загуби финансиране от множество европейски страни. 

Това обаче не спира властите и по всичко изглежда, че на мястото на град Хасанкейф ще бъде построен язовир. 

Турция

Снимка: Reuters

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари