IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готови ли сте да започнете свой бизнес?

29 септември 2019 12 00

4 въпроса, на които трябва да си отговорите

Снимка: Istockphoto

Животът на предприемача изглежда страхотен – сам си е шеф, работи и се съобразява със себе си, може да прокарва и тества всичките си идеи и да печели, колкото му стигат силите. Привидно звучи добре, но да имаш собствен бизнес е тежка работа, която изисква солидна подготовка, търпение, ресурси и много, много труд.

Ако вече ви е писнало да работите за други хора; ако настоящата ви работа не представлява никакво предизвикателство за вас; ако ви се прави нещо ново и различно и кипите от идеи, сте достигнали до момента, в който искате да имате свой бизнес. Преди да се гмурнете надълбоко в реализирането му обаче, е добре да си отговорите на следните въпроси, които ще ви помогнат да прецените доколко сте готови за това.

Имате ли достатъчно стартов капитал?

Започването на собствен бизнес изисква немалка инвестиция. Когато си правите сметки за стартовия капитал, не забравяйте да калкулирате и евентуалните заплати на хората си, офис консумативите, наема, маркетинга и основните ресурси и материали за бизнеса ви и то в перспектива от 6 месеца напред.

Ако не разполагате със съответната сума и не можете да я набавите чрез кредити и чужди инвестиции, по-добре не рискувайте със започването на собствен бизнес.

Имате ли добър екип от професионалисти?

Една птичка пролет не прави и дори вие да сте мозъкът и инициаторът на всичко, ще ви трябват и други хора, за да реализирате идеята си и да я превърнете в успешен бизнес.

Дори да нямате налични хора за плътен 8-часов ден, трябва да сте си подсигурили тесни специалисти, на които да плащате като фрилансъри.

Имате ли план за развитие?

Имате идеята, имате финансирането, имате и хората, но всичко това се нуждае от солидна организация под формата на разписан план. Трябва да имате цели (краткосрочни и дългосрочни), които да следвате и да сте маркирали стъпките, които ще предприемете за постигането им.

Не неглижирайте тази стъпка, защото е доста важна. Този план може да претърпи някои промени, но трябва да сте създали основата.

Имате ли силите да влагате постоянно енергия и сили в нещо, което невинаги оправдава очакванията ви?

Ако има една черта, която всеки успешен предприемач притежава, то това е упоритостта и устойчивостта. Стартирането на собствен бизнес и разчитането само на себе си е невероятно вълнуващо, но на моменти обезсърчаващо. Много от стартиращите фирми не успяват. Но тези лидери, които се връщат към бизнеса с високо вдигната глава и още повече хъс, са тези, които са успешни. Не се обезсърчавайте от предизвикателствата, които ви предстоят.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари