IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виена е най-добрият град за живеене

5 септември 2019 08 55

Столицата на Австрия е на първото място за втора поредна година

Снимка: Pixabay

Списание "Икономист" публикува своята класация за най-добрите градове за живеене. Всяка година, "Economist Intelligence Unit" определя първенците на базата на няколко важни фактора - здравна грижа, култура и околна среда, образование, инфрааструктура и стабилност. 

В класацията попадат 140 града от целия свят, а Виена е на първо място за втора поредна година. Столицата на Австрия успява да събере почти перфектен резултат във всички категории. В топ 20 попадат още 7 европейски града. Освен Виена, другият представител на Европа в топ 10 е Амстердам. 

Виена

Втори е Мелбърн, следван от Сидни, Осака и Калгари. Токио, който наскоро беше обявен за най-сигурния град за живеене, се нарежда на осмо място. Протестите на "жълтите жилетки" в Париж сриват града с няколко места от миналата година. Столицата на Париж е на 25-о място, a Дамаск се намира в дъното на класацията. 

Градовете, които най-много са подобрили състоянието си в класацията за последните пет години са Москва и Белград. Руската столица е на 68-о място, но вече е събрала 80 точки от общо 100. Това е изкачване с 5 пункта, докато Белград е подобрил резултата си с 6.4 точки и вече е на 77-о място.

Виена

Освен, че е добро място за туризъм, Виена притежава и много зелени пространства, отлични обществени услуги и по-сигурна среда. През 2018-а австрийската столица измести за първи път Мелбърн от челото. Той заемаше първото място седем години подред. 

Разликата между първите три града е минимална - едва 0.7 точки. Виена получва 99.1, Мелбърн - 98.4, а Сидни - 98.1. Според доклада, 2019-а е първата година, в която климатичните промени влияят на качеството на живот в градовете. 

Виена

"Някои от градовете, които са най-повлияни от промените в климата, имат спад в своя резултат", се пише в доклада на "Икономист". Това включва Ню Делхи, Кайро и Дака. Столицата на Индия страда от лошото качество на въздух, дължащо се на високите температури. 

 

Снимки: Pixabay

 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари