IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Университетът Кеймбридж се отказва от месото

11 септември 2019 15 00

Ръководството се обявява в подкрепа на природата

Снимка: iStock

Кеймбриджкият университет значително е намалил въглеродния си отпечатък върху природата след като е премахнал говеждото и агнешкото месо от менюто си. Въглеродният отпечатък е общото количество емисии парникови газове, което се отделя от организация, продукт или процес.

Един от начините за намаляване на отпечатъка е чрез въглероден офсет. При този процес се постига компенсиране на въздействието върху околната среда чрез осъществяване на алтернативни проекти. Точно такова решение е взел и един от най-елитните университети в света.

Ръководството на Кеймбриджкия университет обеща още през 2016 година да изключи червеното месо от предлаганите храни на територията на кампуса. Вместо това, там ще се предлагат повече риба, плодове и зеленчуци.

храна

Университетът Кеймбридж. Снимка: iStock

Според университетския доклад, благодарение на отказа от месо, Кеймбридж е намалил въглеродните си емисии с 10,5%. Въпреки че кампусът организира повече от 1500 събития всяка година и доставката на храна се е увеличила, ръководството твърди, че емисиите са намалели с 33% на килограм храна.

За да може да привлече повече хора към този начин на хранене, университетът организира специални готварски класове, в които майстор-готвачи показват как да бъдат приготвени най-добрите ястия. Също така, вегетарианските и веганските блюда се слагат по-напред на витрините в трапезарията, с цел да се избират по-често от месото като свинско и пилешко.

храна

Снимка: iStock

Според мениджъра на трапезарията Паула Уайт, от голямо значение и надписът върху храната. „Ако отидете в повечето ресторанти, ще видите, че срещу веганското или вегетарианското ястие има буквата В. Ние не правим така тук. Разчитаме само на вашите сетива. Ако видите нещо, което ви харесва, не искаме да мислите какво има вътре“, казва Уайт пред Independent.

Ник Уайт, който е начело на кетъринг компанията на университета, признава, че това е бил правилният ход за Кеймбридж. „Въпреки отказването от месото, ние се опитахме да направим всичко възможно, за да може нашите студенти и служители да се чувстват добре и в същото време да сме в услуга на природата“, споделя той пред Independent.

храна

Снимка: iStock

За промяната на менюто си, университетът се е доверил на професора Андрю Балмфорд. Той признава пред Independent, че по този начин Кеймбридж е намалил не само въглеродния си отпечатък, но е допринесъл и за по-малкото изхвърляне на храна.

храна

Снимка: iStock

Според последните доклади на природозащитни организации, човек трябва да ограничи приема на месо до един път на седмица или по-малко, за да намали въглеродните емисии.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари