IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лава причини цъфтеж на водорасли в Тихия океан

15 септември 2019 14 00

Вулканът Килауе изригна през 2018 година

Снимка: Getty

През лятото на 2018 година в Хавай изригна вулканът Килауеа. И докато, по принцип, такъв тип явления предизвикват паника и стрес у хората, живеещи наблизо, това изригване е малко по-различно. 

От кратера на вулкана се изсипват близо 27 млрд. тона лава в Тихи океан. Ако трябва да го сравним с нещо, това количество ще успее да напълни 320 хил. басейна с олимпийски размери. 

Само три дни след изригването, учените забелязват, че голямо количество фитопланктон е започнал да цъфти край хавайския бряг. Първоначално изследователите не успели да намерят причината, тъй като водите около Хавай не предлагат достатъчно хранителни съставки за цъфтежа на фитопланктона. 

вулкан

Снимка: Getty

След дълги проучвания, учените излезли със заключението, че голямото количество лава и бързият темп на изливането ѝ в океана е причинило издигане на маси вода от дълбините към повърхността.

Тъй като отломките от скали, които потъват във водата са горещи, при срещата си със студената вода, те я загряват, след което тя се изкачва до повърхността.

вулкан

Снимка: Getty

Тези водни маси съдържат хранителни вещества, които спомагат за цъфтежа на фитопланктона. Учените са открили, че тези води носят със себе си нужните хранителни вещества за водораслите като желязо, нитрати и фосфати. 

Фитопланктонът – миниатюрни морски организми, които обитават повърхността на океана – цъфтят толкова бързо, че могат да се видят дори от Космоса. 

вулкан

Снимка: Reuters

Един от учените, които участват в изследването, споделя, че откритието им позволило да разберат, че топлината, която лавата отделя в океана е също толкова важна, колкото и минералите, които съдържа.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари