IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хората като къртици или как живеят бездомните в Лас Вегас

21 септември 2019 10 00

Американската мечта за тях не се е сбъднала

Снимка: iStock

Америка – мястото, където всичко е в огромни размери. Сградите стигат до небето, пазарът е пълен с най-различни стоки, а веселията те дебнат на всеки ъгъл. Американската мечта е известна от времето, когато забогатяването се превърна във фикс идея на всеки.

В какво се състои обаче тя? Много от хората биха казали, че американската мечта е да отидеш и да работиш непрекъснато, но пък да живееш в Америка. Други биха предпочели да започнат собствен бизнес, но пък за сметка на това ще им се наложи да живеят на кредит. Трети пък искат просто да обиколят голямата държава и да опознаят културата ѝ.

Понякога обаче американската мечта просто не се сбъдва. Такъв е случаят с т. нар. „хора-къртици“, които живеят в Лас Вегас. Всъщност, живеят е много преувеличена дума. Те просто съществуват. Известен със своите казина, клубове и светлини, Вегас е предпочитана дестинация за купони и нощи, които няма да помниш на сутринта.

Посетителите се наслаждават на живота, но остават неосведомени за това, което се случва под тях. А там съществуват повече от 1000 бездомници, които са намерили убежище в тъмните тунели на канализацията под мегаполиса.

 

Това са хората, за които „Американската мечта“ не само не се е превърнала в реалност, но се е оказала тотален кошмар. От вестник BILD се срещат с няколко представители на тази общност и влизат в техния малък, тъмен и негостоприемен свят.

Под Лас Вегас се намират хиляди бетонни дупки, които се използват за поемане на дъждовната вода. Когато не вали обаче, тунелите остават сухи и се превръщат в дом на т.нар. „хора къртици“. Все пак, дъждът не се съобразява с тях и понякога се изсипва безпощадно върху Лас Вегас. 

Тогава домовете на бездомниците се пълнят с вода, която в повечето случаи поврежда всичките им принадлежности. Един от тунелите се намира непосредствено близо до казино в Лас Вегас. Ейнджъл е на 54 и е родом от Тексас. 

За последните пет години обаче тунелите са нейния дом. Тя признава, че хората, които отсядат при нея са близо 50. Те невинаги се задържат дълго, но всеки трябва да спазва едно-единствено правило. „Не умирай в моя тунел“, е казала Ейнджъл. 

Опасенията ѝ са, че около дома ѝ няма камери, което автоматично превръща мястото в едно от най-опасните в града. „Аз трудно се стряскам, но нещото, което наистина ме разтърси беше сцена, която видях тук. При мен живееше един артист, на когото видях как му отрязват пръстите“, споделя пред BILD Ейнджъл. 

Тя продължава с разказа си и признава, че с времето животът в тунелите става все по-труден. Причина за това са и полицаите, които, по нейни думи, ги гонят от място на място. Луис Лейси, който е директор на кризисния щаб в „Help Of Southern Nevada“, споделя, че това се прави с цел защита на околните квартали. 

В проблем се превръща и самото преместване. Освен че трябва да си намерят нов дом „хората къртици“ търсят начин да се справят и с местенето на мебелите. Те имат столове, маси, пластмасови кутии и матраци, които трудно биха се носели само от един човек.

На въпроса какво най-много ѝ липсва в тунелите, Ейнджъл с усмивка отговаря „Тоалетна... и душ. Последния път, когато се изкъпах, плаках“.

До нея живее 55-годишният Томи заедно с жена си Шей. Двойката е превърнала мястото в свой дом и дори са поставили табелка на входа си, на която пише „Алоха“. Двамата са от Хавай и затова по стените им висят хавайски молитви. Те им напомнят за истинския им дом.

Обзавеждането включва матрак, няколко кутии и картони. Има и малко котлонче, на което си топлят вода. Имат дори и килими. „Ситуацията е доста трудна, но гледаме да извлечем максималното от нея“, обяснява Томи пред BILD. Той се превръща в „човек къртица“ след като се пристрастява към наркотиците и залагането.

Признава, че все още използва наркотици. Светлината в помещението идва от фенери, които обаче невинаги имат батерии. „Не можеш да кажеш дали е ден или нощ. Понякога, когато часовникът показва 6 часа, не знаеш дали е през деня, или привечер“, споделя съпругата му Шей.

Шей има навика да прибира стари играчки, които намира на боклука. Според съпруга ѝ, тя смята, че те са уплашени, мръсни и сами и имат нужда от семейство. „Тя ги взима, измива ги и започва да си говори с тях“. 

Най-големият проблем на хората, живеещи в тунелите, е дъждът. Шей и Томи признават, че водата е толкова силна, че понякога отнася част от покъщнината им. Луис Лейси обяснява, че „хората къртици“ имат прекалено малко време да се измъкнат. 

„Когато вали, хората имат няколко минути преди водата да ги застигне. Има доста предмети там, които могат да те ударят и това да доведе до удавяне“, добавя той. 

Това, което обединява живеещите в тунелите на Лос Анджелис е съдбата им. Всички са там, защото американската им мечта просто не се е сбъднала. Някои от тях са се увлекли по хазарта, дрогата и други пороци, а на останалите късметът им е свършил.

„Хората къртици“ обаче се надяват на едно – един ден и те да бъдат приети в обществото и да им бъде даден още един шанс. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари