IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В една връзка всички броим точки, а това води до кавги

18 септември 2019 09 30

Вижте една специална техника за преодоляване на различията

Снимка: Istock

Една от основните причини за конфликт при двойките е усещането, че правим повече от другия партньор, смята семейният психолог Александър Шахов. Той е уверен, че в една връзка всички броим точки. В същото време ние несъзнателно оценяваме както нашите действия, така и действията на човека до нас. Но според нашата скала за възприятие, която може да не съвпада с неговата/нейната.

Защо двойките се карат?

Причините за конфликтите могат да бъдат различни, но основната причина, като правило, е една – усещането за загуба.

По време на един експеримент психолози помолили партньорите да оценят по десетобална скала всички свои действия, както и действията на партньора.

Оказва се, че мъжете не придават голямо значение на факта, че са хвърлили яке върху раменете на жената, виждайки, че на нея ѝ е студено, докато жените оценяват този акт на 8 точки. Те виждат във жеста проявление на любов, внимание и грижа. Цветя или скъп парфюм? Точките от мъжете са в зависимост от цената, докато при дамите е отбелязан само знакът на внимание: и парфюмът, и букетът са с еднакви точки.

Съпругът се връща от работа и смята, че вече има 50 точки. И очаква жена му да го изравни, като приготви вечеря или го остави да почине. Съпругата обаче започва с резултат 0:80 в своя полза – тя също е работила и в допълнение е приготвила вечеря, взела е децата от училище. Очаква съпругът ѝ да разговаря с нея, да проявява грижа и обич. И двамата вярват, че са направили повече от партньора и се нуждаят от изравняване. Конфликтът изригва.

Стъпка към живот без кавги

За да се подобрят отношенията, психологът предлага специална техника. В рамките на седмица всеки съпруг трябва да запише на лист своите действия и действията на партньора и да ги оцени по скала от -3 до +3, където:

  • -3 – не ми харесва много,
  • +3 – наистина ми харесва,
  • 0 – все ми е едно
  • супер успех – +10,
  • супер загуба – -10.

10 точки могат да бъдат дадени, когато вие или партньорът сте направили нещо необичайно.

Например, вие сте приготвили закуска за съпруга си. Колко точки давате за себе си? Украсихте масата със салфетки в тона на покривката и проектирахте ястието – колко точки са за творчеството? Не благодари ли след закуската? Можете да му сложите -2. Получавате цветя без повод – сложете му 10.

В края на седмицата можете да сравните резултатите и да бъдете много изненадани: поставените точки почти винаги са различни.

„В резултат на това ще разберете ценностната система на партньора и ще научите как да инвестирате в това, което е наистина ценно за него. И той ще научи това, което е важно за вас“, обяснява Шахов.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари