IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Да спиш на Северния полюс

22 септември 2019 18 00

Там хотел ще отвори врати през 2020 г.

Снимка: iStock

Винаги сте искали да разберете какво е усещането да живееш при температура -43°C? Е, по-добре започвайте да спестявате, защото през април 2020 година ще бъде открит хотел на най-северната точка на планетата.

North Pole Igloos ще бъде съставен от 10 иглута, които, разбира се ще бъдат отопляеми. Там ще имате възможност да спите под звездите, а прозорецът ви със сигурност ще предостави чудесна гледка. Южното изложение на стаята ви е гарантирано.

„Северният полюс се превърна в една от най-предпочитаните туристически дестинации, но все още няма удобно и хубаво място, на което да отседнете“, обяснява Джейн Хонканен, който е основател на компанията, която предлага реализирането на този проект.

Северен полюс

Най-студената точка на Земята е затворена за посетители през по-голямата част от годината, но може да бъде достигната с хеликоптер през Април, Юни и Юли. Точно тогава се смята, че хотелът ще отвори врати другата година.

Едва 1000 души на година се решават да поемат това пътуване и повечето от тях трябва да спят в палатки и да са добре екипирани, за да не измръзнат. Абсолютно на другия полюс е хотелът. Той предлага затоплено иглу, което е оборудвано с баня, а на посетителите се предлагат удобства като охрана, гид, който ще им разказва за животинския свят в местността и ще могат да похапнат прясно приготвени ястия от майстор-готвачи.

Северен полюс

„Предлагаме доста удобства. Но със сигурност трябва да притежавате дух на изследовател или учен“, добавя Хонканен. На гостите се гарантира, че ще имат възможност да видят и Северното сияние, тъй като сенките са все още доста силни и през април.

Разбира се, престоят няма да е по джоба на всеки. Пакетът струва близо 105 хил. евро и включва отсядане за две вечери в хотел, намиращ се на архипелага Свалбард. Това е най-северната част на Норвегия и е границата между населените области и Северния полюс.

След това ще бъдете откарани с хеликоптер до полюса, където ще прекарате една вечер в иглу и ще се насладите на всичките удобства, които предлага. Естествено, след края на престоя ви, ще бъдете върнати обратно в Свалбард.

Северен полюс

Иглутата няма да бъдат всеки път на едно и също място. За да осигурят по-голяма безопасност на посетителите, организаторите ще местят всеки път „стаите“. Това се налага при рязка промяна в климата или при някаква друга опасност, застрашаваща здравето на хората.

Освен че ще могат да стъпят на земя, до която малко хора са стигали, гостите на Северния полюс ще бъдат „използвани“ и като пратеници, които да разкажат вкъщи какви са последиците от глобалното затопляне.

Северен полюс

„Не искаме само да предложим изживяване на хората, а искаме и да разкажем на света какво се случва“, продължава Хонканен. Хотелът ще бъде отворен само за един месец, а Хонканен уверява, че след затварянето му всичко ще бъде върнато обратно в Норвегия. Така той успокоява природозащитниците, че по никакъв начин проектът няма да замърси природата на Северния полюс.

 

Снимки: iStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари