IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откриха континент под Европа

25 септември 2019 08 30

Той е бил част от Северна Африка

Снимка: Pixabay

Учени са открили изгубен континент, докато се опитвали да реконструират еволюцията на Средиземноморския регион. Той се характеризира с планински вериги, които са се издигали във времето, а някои от тях са потънали в моретата. Целият терен се простира от Испания до Иран.

Континентът се казва Голяма Адрия и е с размерите на Гренландия. Образуването му се е получило в резултат на откъсването му от Северна Африка. За съжаление обаче животът на Адрия не продължил дълго и той е бил потопен под днешна Южна Европа преди 140 млн. години.

Интересното е, че най-вероятно повечето от нас са „стъпили“ на Голяма Адрия без дори да го разбират. „Забравете за Атлантида“, казва Дуу ван Хинсберген, който е начело на проучването. „Без дори да го подозират, голяма част от туристите са прекарали ваканцията си на изгубения континент Голяма Адрия“.

свят

Благодарение на изследването на планинските вериги, учените достигат до изгубения свят. „Повечето от тези вериги произлизат от един континент, който е бил отделен от Северна Америка преди повече от 200 млн. години. Единствената останала част от него е верига, която върви от Торино през Адриатическо море до тока на ботуша, оформящ Италия“, допълва Хинсберген.

Тази част от света се нарича Адриа, от което произлиза и името на континента – Голяма Адрия. По-голямата част от континента е била под вода, покрита от плитки морета, коралови рифове и седименти.

свят

Тези седименти са образували скали, които обаче с времето се унищожават, когато Голяма Адрия потъва под Южна Европа. Останките от тях се превръщат в планини в Балканите, Гърция и Турция, както и образуват част от Алпите и Апенините.

Учените установили, че образуването на Голяма Адрия е започнало преди 240 млн. години по време на периода Триас. Той обхваща първата третина на Мезозоя и се характеризира с изчезването на растителни и животински видове. Тогава много от моретата пресъхват, а тези, които остават, повишават солеността си.

свят

Освен Голяма Адрия, екипът е открил и още други малки континенти, които сега са част от Румъния, Северна Турция и Армения.

Това не е първият път, в който се открива изгубен свят. През януари 2017, учени откриха още един континент, който е бил част от Гондвана. Остатъците са били покрити с лава, а самият континент е под Мавриций – остров в Индийския океан.

Според учените, Голяма Адрия няма да бъде и последният намерен континент.

Снимки: Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари