IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са ползите и има ли вреди от кокосовата вода?

25 септември 2019 11 15

Тя бързо се превърна в предпочитана напитка

Снимка: Pixabay

Кокосовата вода се превърна в една от най-популярните напитки сред почитателите на здравословния начин на живот.

Комбинацията перфектно тяло и правилно хранене поражда особени навици и тенденции, включително хранителни. Кокосовата вода е тенденция вече няколко години.

Ползи от кокосовата вода

  • Кокосовата вода е естествен изотоник (спортна напитка, която помага на тялото да се възстанови след продължително натоварване), която я прави идеална за пиене по време на спорт. Ще ви помогне да утолите жаждата си и да възстановите силата на тялото. В допълнение, тази напитка е признат лидер в скоростта на оводняване на организма.
  • Кокосовата вода е детокс напитка. Почиства организма от токсини и тежки метали.
  • Кокосовата вода има високо съдържание на калий: 330 грама напитка съдържа 620 mg от този микроелемент. Благодарение на това тя подобрява метаболизма, нормализира кръвното налягане и има благоприятен ефект върху сърдечносъдовата система.
  • Кокосовата вода се използва и против стареене на кожата. Благодарение на съдържащите се в нея цитокинини, група растителни хормони, които регулират растежа, развитието и стареенето на клетките, кожата става еластична и сияйна.
  • Кокосовата вода е абсолютно диетичен продукт. Първо, тя не включва глутен и мазнини, което със сигурност радва любителите на строги диети. Второ, калоричното съдържание на водата е само 18 kcal на 100 грама, което, разбира се, е по-голямо, отколкото в обикновената вода, но много по-малко, отколкото във всяка друга изотонична напитка.
  • Кокосовата вода ускорява метаболитния процес, което е безценно качество за хората, които искат да нормализират теглото си.
  • Кокосовата вода намалява апетита. Всичко е във вкуса и миризмата, които обезкуражават желанието да се насладите на допълнително парче торта. Така че тази напитка е идеална за отслабване.
  • Лекарите оценяват кокосовата вода за способността й да стабилизира кръвната захар и щитовидната жлеза. Също така, при редовна употреба на кокосова вода, рискът от припадъци, бъбречни и психични заболявания се намалява.
  • В състава на кокосовата вода има лауринова киселина, която помага в борбата със стомашно-чревните инфекции и нормализира работата на стомаха. Между другото, същата киселина се намира в кърмата, така че много хора смятат, че кокосовата вода е подходяща за изкуствено хранене на бебета.

Вреда от кокосовата вода

До момента не са известни противопоказания за употребата ѝ. Така че няма да е грешно да се каже, че това е един от най-полезните растителни продукти.

Единственото нещо, което трябва да не забравяте – кокосовата вода, като всеки продукт, може да предизвика индивидуална непоносимост и алергична реакция. Това е рядкост, но трябва да се има предвид.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари