IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Небето над Индонезия почервеня

28 септември 2019 15 00

Причината са продължаващите пожари в страната

Снимка: Reuters

Небето над индонезийската провинция Джамби почервеня след като токсична мараня от продължаващите горски пожари засегна още повече райони в страната. Снимки и видеа, публикувани в социалните мрежи, показват зловещата картинка, която прилича повече на снимки от планетата Марс.

Пътищата са покрити с червена мараня, от която човек трудно може да различи по кое време на денонощието е правена снимката. Причината за феномена са горските пожари в Индонезия, които засегнаха близо 328 хил. хектара площ през последните седмици.

Огънят принуди хиляди местни жители да се евакуират, а повече от 9 хиляди пожарникари бяха извикани да се борят със стихията. „Зловещото червено небе е причинено от феномен, наречен „Mie scattering““, който се получава, когато слънчевата светлина се разпръсква от малки частици замърсяване във въздуха“, обясниха от Агенцията по метеорология, климатология и геофизика.

Феноменът се получава, когато диаметърът на частиците е подобен на дължината на вълната на видимата слънчева светлина. От Агенцията допълват, че сателитните снимки, направени в Джамби по време на пожарите, показват голям брой горещи точки около провинцията с висока концентрация на прахови частици.

Агус Соетамо, който е начело на Службата за справяне с бедствията, заяви пред CNN, че високата концентрация на дим и прах крие рискове за здравето на жителите и предупреждава шофьорите да карат внимателно, тъй като видимостта е доста намалена.

Според Air Quality Index, които наблюдават качеството на въздуха в Джамби, въздухът там е доста замърсен, а нивата са се вдигнали още повече и през уикенда, което може да доведе до сериозни здравословни проблеми за местните. 

Според полицията в Индонезия, пожарите са причинени от човешка ръка. Според говорителя на властите Деди Прасетио, близо 200 души са арестувани за съучастие в причиняването на пожари.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от CNN (@cnn) на

 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари