IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Октопод сменя цвета си докато спи

1 октомври 2019 15 00

Според учените, животното сънува плячката си

Снимка: iStock

Октоподът Хайди се превърна в сензация в социалните мрежи. Причината е способността му да си променя цвета на кожата докато спи. Невероятното събитие е било заснето от морския биолог Дейвид Шил, който смята, че това може да означава, че животното сънува.

Интересното е, че цветовете на Хайди преливат от светли към тъмни. Това е същата последователност, когато животното се чувства застрашено или е попаднало в променена околна среда. Процесът също може да се задейства, когато октоподът ловува и яде плячката си. Цветовете се използват за камуфлаж.

Според д-р Дейвид Шил, Хайди може да сънува точно храна и това да е причината за смяната на цвета ѝ. Той споделя, че вижда за първи път октопод да променя гамата си докато спи. „Тя може да сънува рак и затова да променя цвета си. След това става много тъмна, което се случва, когато октоподите се издигнат от дъното на океана и атакуват плячката си“, обяснява Шил.

Октоподите съдържат хиляди хромотофори. Това са клетки, които променят цвета си и се намират под кожата на животните. Те се разширяват и свиват и по този начин изтласкват пигмент на повърхността. Още два вида клетки участват в промяната на цвета – едните създават цветове на дъгата, а другите разпознават цветовете от околната среда.

По този начин октоподът успява да се скрие и да нападне плячката си от засада.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари