IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спорт vs пари? Кое ни прави по-щастливи

20 октомври 2019 11 00

Удоволствието от двете неща е съвсем различен тип

Снимка: Pexels

Ако ви накарат да изберете между пари и упражнения, кое бихте избрали? Без да се замислят, повечето от вас вероятно ще изберат парите, просто защото „те могат да купят почти всичко“.

Според изследване на университетите Йеил и Оксфорд обаче, движението (спортът) правят човек по-щастлив, а не парите.

Изследването, публикувано в The Lancet, е събрало данни за поведението (физическо и психическо) на над 1,2 млн. американци.

Участниците са отговаряли на въпроса: „Колко пъти не сте се чувствали добре психически в рамките на изминалите 30 дни, изпитвали сте стрес, тревожност, депресия или емоционален дискомфорт?“. В допълнение те са отговаряли на въпроси за приходите си и за физическата си активност. Участниците е трябвало да избират между 75 физически активности, сред които са включени дори тичане с деца, домакинска работа и тренировки.

Проучването показва, че хората, които са по-активни физически, са по-щастливи. Авторите на изследването са открили, че хората, които редовно спортуват, са нещастни едва 35 дни в годината, което е с 18 по-малко от тези, които водят по-заседнал начин на живот.

И още! Активните физически участници са по-щастливи дори от тези, които изкарват с 25 000 долара годишно повече от тях и не се движат толкова интензивно.

Все пак не трябва да прекалявате дори със спорта! Претренирането изтощава психически и физически и може да се отрази негативно на цялостното ви здраве.

Според предишни изследвания оптималното време за упражнение на седмична база е между 3 и 5 пъти в рамките на 30-60 мин. Също така груповите спортове носят по-голяма удовлетвореност и щастие, отколкото изолираните като вдигане на щанги, бягане на пътеката и т.н.

Не е важно просто да правите някакви упражнения, те трябва да ви носят удоволствие.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари