IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

6 знака, че сте заковали интервюто за работа

6 октомври 2019 11 00

Как да разберете дали са ви харесали още на първата среща

Снимка: Pexels

Ходенето по интервюта за работа винаги е изпълнено с много вълнение и очаквания. И няма нищо по-хубаво от това да знаете, че сте направили нужното впечатление и сте заковали желаната работа.

Официално това се случва по мейла/телефона с предложение за нова среща за подписване на договора, но има начини още на първото интервю да разберете дали сте „убили“ конкуренцията.

Когато разговорът тръгне в неформална насока

В началото на интервюто е напълно нормално да се държите по-сковано, тъй като трябва да покажете професионализъм и сериозно отношение. В повечето случаи интервюиращите също пазят тази линия на поведение. Но ако има „химия“ между вас и екипа, който ви разпитва, съвсем непринудено формалният разговор става неформален, с повече шеги, лична информация, по-широкообхватни теми, което сигнализира, че хората срещу вас ви приемат и се чувстват добре във вашата компания.

Когато помежду другото ви запознават с други членове на компанията

По време на интервюто може да се случи да видите и други служители от компанията или да бъдат повикани такива, с които да ви запознаят. Това е знак, че хората от компанията вече гледат на вас като част от нея и искат максимално бързо да ви интегрират и да ви накарат да го почувствате.

Обърнете внимание на думи като „ако“ и „когато“

Думата „ако“ показва условие и възможност, докато думата „когато“ в контекста на интервюто ви за работа показва категоричност – те вече са ви приели в компанията.

Постоянно изтъкване на предимствата, за да ви убедят колко печелите

Има случаи, в които не вие трябва да се изтъквате и да правите максимално добро впечатление, за да ви харесат, а обратното. Можете да разберете дали сте в такава ситуация, ако интервюиращите ви заливат с привлекателни данни и статистики за компанията и за условията на работа в нея. Идеята е да я превърнат в максимално атрактивна, за да не се разколебаете.

Когато интервюто продължи повече от очакваното

Логично, ако едно интервю приключи на секундата или дори по-рано, в случай че комуникацията е по-сдържана и формална. Когато обаче двете страни влязат в непринуден разговор, смеят се заедно и обсъждат интересни неща, често то продължава доста по-дълго и хората дори забравят да си засичат времето, защото им е много приятно.

Получавате отговор на изпратен мейл-с благодарност

В чужбина е почти практика, когато човек се яви на интервю, след това да прати мейл с благодарност за предоставената възможност. У нас се случва по-рядко, но ако компанията отговори на подобно писмо максимално бързо (тъй като отговорът не е задължителен), това може да бъде считано за персонално отношение и уважение и знак, че са ви харесали и сте направили необходимото впечатление.

И все пак изчакайте договора преди да се радвате

Дори да умеете да четете знаците, истината идва, когато договорът е пред вас. Така че запазете ентусиазма си, работете по въпроса да ви харесат и стискайте палци да получите желаната оферта.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари