IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В помощ на децата с витилиго

2 октомври 2019 14 30

Мъж, страдащ от заболяването, шие нестандартни кукли

Снимка: Instagram

Витилиго е хронично кожно заболяване, проявяващо се при по-малко от 1% от населението на света. Симптомите му се изразяват в появата на светли петна по кожата. Според експерти, витилигото се причинява от комплексни автоимуннни, генетични, хормонални или външни фактори, при които собствената имунна система атакува пигментните клетки.

В резултат на това те умират или не могат да функционират, поради което изчезва кожният пигмент меланин, съдържащ се в тях. Витилигото не е заразно заболяване и се проявява обикновено при провокиране от емоционални фактори или физически и химически травми върху човешката кожа.

Е, бразилецът Жоао Станганели е един от тези 1%, които страдат от заболяването. Петната са започнали да се появяват по кожата му още в тийнейджърските години, но чак към 30-ата му годишнина са станали по-видими.

В момента Жоао е на 64 години и е пенсиониран заради друг здравословен проблем. За да не скучае, той си намира ново хоби, което обаче е и с благотворителна цел. Двамата със съпругата му започнали да плетат кукли – дейност, която първоначално изисквала огромно търпение.

„Пръстите и гърбът ме боляха ужасно през първите няколко дни. Сега не чак толкова“, казва Жоао пред Bored Panda. Той признава, че все още работи на старата си работа, но 90% от времето си прекарва в плетене на кукли. 

„Имам доста поръчки, споделя той. Добавя, че плетенето е доста пристрастяващо. Когато свикнеш с ритъма и болката в пръстите, не можеш да спреш“. Идеята за куклите идва след като Жоао прави една за своята внучка.

Играчките му обаче са различни от другите. Той е искал малкото момиченце да запомни дядо си и затова решава да направи кукли с витилиго. И така се ражда идеята за нестандартните кукли с малки петънца по тях.

Освен това, Жоао прави и кукли в инвалидни колички. Целта му е една – да накара децата в неравностойно положение да се чувстват добре и част от обществото. „Искам те да не се срамуват от себе си, независимо от състоянието им“, казва той.

Куклите веднага се превръщат в сензация и поръчките започват да валят. В резултат на това Жоао все повече се мотивира да разгръща своето хоби и публикува творбите си в социалните мрежи. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари