IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Принцеса Латифа: Не ме връщайте в Дубай, застреляйте ме!

5 октомври 2019 16 00

Опитът й да избяга беше неуспешен

Снимка: Instagram

Светът познава дубайската принцеса Латифа бин Мохамед ал-Мактум само с първото ѝ име. Става известна с опита си да избяга от Дубай и да заживее живот, в който правата на жените са признати. За съжаление, опитът ѝ е неуспешен и тя е върната насила в родината.

Оттогава никой не знае нищо за нея и се предполага, че на Латифа ѝ е забранено да се показва навън. Най-вероятно забраната е наложена от баща ѝ – шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум. Опитът за бягство е направен преди година, а планът е бил мислен в продължение на цели 7 години.

През 2018-а Латифа, заедно с приятелката си Тийна Яухиайнен – финландка, живееща в Дубай, решава да избяга от затвора, който нарича дом. Всичко изглежда добре обмислено, планът е бил железен и единственото, което оставало е самолетът да излети и Латифа да започне нов живот.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от CBC Docs (@cbcdocs) на

Историята прилича на холивудски филм. На 24 февруари 2018 г. принцеса Латифа и приятелката ѝ се качват в кола, с която да прекосят границата на Оман. След това се прехвърлят на водни ски, напускайки страната и се присъединяват към екипажа на яхтата Ностромо. Там ги чака  Ерве Жобер – бивш морски офицер на френските служби, който притежава американско и френско гражданство.

Няколко дни по-късно тя се свързва с адвокат в Дубай, на когото обяснява какво е направила и какви са мотивите ѝ. Същите съобщения споделя и в социалните мрежи. На 9 март обаче радарите губят яхтата и няма яснота за съдбата на екипажа ѝ. 2 дни по-късно в мрежата се появява видео на принцеса Латифа, от което става ясно, че то трябва да се публикува, само ако животът ѝ е в опасност.

Клипът е заснет в апартамента на Яухиайнен и в него се разказва историята на семейството на Латифа, както и причините, довели до решението за бягство. В добавка, принцесата обвинява баща си в тормоз над нея и сестра ѝ Шамза, както и в убийство. 

Латифа

Бащата на Латифа и принцеса Латифа. Снимка: Instagram

На 20 март, яхтата Ностромо е намерена до бреговете на Обединените Арабски емирства, а на следващия ден тя отплава за Шри Ланка с освободения екипаж – Ерве Жобер, както и трима филипинци. От Латифа няма и следа. 

13 дни след пленяването на яхтата, приятелката на Латифа е намерена, но повече информация за нейното местоположение не беше споделена. Според семейството ѝ, тя се е прибрала със самолет от Дубай към Финландия. 

Латифа

Снимка: Instagram

Оттогава Тийна Яухиайнен започна кампания #FreeLatifa, с която търси справедливост за приятелката си и иска да бъдат направени реформи, засягащи правата на жените в ОАЕ. Сега, тя говори пред BBC и споделя част от преживяванията си с принцеса Латифа.

„Тя предпочиташе да бъде застреляна, вместо да се върне вкъщи“, казва Яухиайнен. „Последните ѝ думи бяха „Не ме връщайте в Дубай, просто ме застреляйте тук“. Тя признава, че това не е първият път, в който Латифа се опитва да избяга от семейството си. 

Latifa

Снимка: Instagram

Първият път отново се оказва неуспешен и принцесата е прекарала три години и половина в затвор, където е била постоянно измъчвана. Братовчедът на Латифа, Маркъс Есабри, говори в предаването „60 минути“ по CBS през юли, признавайки, че не знае как е принцесата. 

„Опитваме се да се свържем с нея, но никой не ни отговаря“, казва той. Надеждите на Яухиайнен обаче все още са живи и тя силно вярва, че Латифа не е убита. За състоянието ѝ обаче, тя не е много сигурна. „Мисля, че в момента е на много лошо място, някъде е заключена“. 

Латифа

Снимка: Instagram

За моментите, когато яхтата е била нападната, приятелката на Латифа признава, че е била с вързани очи, с белезници. „Казаха ми, че ме водят на място, където се намират войници на Ал-Кайда. Явно се опитваха да ме изплашат. Заплашиха да ми пръснат мозъка“, споделя тя.

През декември миналата година, беше разпространено официално съобщение от семейството на Латифа. В него се казваше, че принцесата е добре и няма търпение да прекара предстоящия си рожден ден с близките си.

Много от хората обаче не повярваха на думите, тъй като в клипа си, публикуван след залавянето ѝ, Латифа признава, че преди е била държана в плен в продължение на 3 години, била е бита и измъчвана по заръки на баща си.

2 години по-късно все още няма официално съобщение от самата принцеса Латифа, както и нейни снимки в публичното пространство. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

анонимен ( преди 4 години )
Принцесата -да , но останалите трябва да си останат забулени да не плашат хората с тези физиономии.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар