IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Островът, където цветовете са различни

20 октомври 2019 16 00

Фотограф показва какво е да живееш с цветна слепота

Снимка: Instagram

Сан Дии Уайлд е на 32 години и работи като фотограф. Родена е в Антверпен, Белгия и е носителка на наградата Word Press Photo Award for Portraits. Тя се насочва към по-нестандартните снимки, които да покажат света в друга светлина.

Така стига до остров Пинджелап, който се намира в Тихия океан. Там обстановката е напълно различна, а цветовете не са такива, каквито ги познаваме. Снимките на Уайлд показват един свят, в който гората е розова, водата е сива, а местните жители се виждат в черно и бяло. Това обаче не е някаква прищявка на фотографката или някакъв вид тест за очите.

Просто Сан Дии Уайлд показва света през очите на тамошното население. Остров Пиджелап е наричан още „Островът на далтонистите“ заради високия процент на хора, страдащи от цветна слепота. В света, 1 на 30 хил. души живее с подобно състояние. За сравнение – на острова между 4 и 10% от населението са далтонисти.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от NOOR (@noorimages) на

 

Според легендите, това се дължи на крал, който е бил един от 20-те островитяни, които са оцелели след унищожително цунами през 18-и век. Вярва се, че той е започнал да създава деца, с цел да се възвърне популацията на Пинджелап. За съжаление, много от наследниците му се раждали с цветна слепота, която се предава от поколение на поколение.

Всичко това успява да впечатли Дии Уайлд и тя се отправя на пътешествие към острова. Решава да види с очите си тези хора, които живеят много по-различно от обикновения свят. След това се ражда идеята да снима всичко около себе си, но снимките да бъдат представени през очите на местните. 

Публикува фотосите си вкнигата „Островът на далтониста“, а фотографката е работила както на Пиджелап, така и на по-големия остров Понпей, който се намира на разстояние от 300 км. „Населението на Пиджелап оформя и малка общност в Понпей. И въпреки че са малко, процентът на хора с цветна слепота отново е доста висок“, казва Дии Уайлд пред CNN.

Местните жители признават, че виждат най-ясно червения цвят, затова и повечето снимки на фотографката са в точно такава багра. Тя манипулира крайния резултат като снима с инфрачервена светлина. Въпреки че почти не го виждат, много от островитяните споделят, че точно това им е любимият цвят. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от WIRED (@wired) на

Сан Дии Уайлд е позната в своите среди като фотографът, който заснема различните. Тя печели награди за това, че заснема тези, които виждат света по друг начин или са себе си, въпреки обществото. Предишните ѝ проекти включват хора, страдащи от дуарфизъм, както и местно население в Самоа, което страда от албинизъм.

Модата скърби: Почина легендарният Питър Линдберг

Чрез тях тя разбира и за съществуването на остров Пинджелап. Но стигането дотам не е било никак лесно. „Летях първо до САЩ, след това до Хавай. Оттам стигнах до Маршаловите острови и после пътувах до Помпей. Трябваше да се кача на чартърен полет, пътувах 4 часа и най-накрая стигнах до Пинджелап“, казва фотографката. 

На острова няма магазини или ресторанти. Местните се хранят с кокос и риба, която сами си набавят. „Хората с цветна слепота са много чувствителни. Това се оказва голямо бреме за такъв остров, който постоянно е огряван от жаркото слънце. През деня, светът изглежда като изгорена картина. Едва си държат очите отворени, когато са навън“, споделя Дии Уайлд. 

Тя обяснява, че снимките ѝ показват как местните виждат света и че всичко за тях е много по-различно отколкото за останалите общества. 

Възрастни хора се превръщат в божества

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари