IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грешките, които допускаме с парфюма

21 октомври 2019 10 30

Вижте какво съветват специалистите

Снимки: Pixabay

Втривате ли парфюма си върху кожата си след нанасяне? Държите ли флаконите в банята? Винаги ли е по-добре 100 мл от 30 мл?

За да може ароматът да не се губи и да бъде дълготраен, парфюмът трябва да бъде използван правилно. Колкото и лесно да изглежда на пръв поглед, почти всички допускаме едни и същи грешки, пише MarieClaire.

Не втривайте, просто пръскайте

„Почти несъзнателен навик е да се напръскате на китките си и след това да втриете парфюма. Но това е лошо, казва Франсоаз Донш от Givenchy. – Защо? Втриването загрява кожата и засилва производството на определени ензими, които променят аромата. При флоралните парфюми е още по-зле – там топлината влияе върху цялата композиция. За да запазите аромата в оригиналния му вид е достатъчно да нанесете няколко капки върху китките и просто да ги оставите да попият“.

Съхранявайте правилно

„Парфюмите са много чувствителни към промените в околната среда, затова е важно да ги съхранявате правилно, казва Линда Пилкингтън, британски парфюмерист, основател на марката Ormonde Jayne. – Парфюмите не обичат температурните промени – те пораждат неочаквани химически реакции вътре в естествените съставки и в резултат се влошават по-бързо. Например, оставяйки аромат на цитрусови плодове във влажно помещение, може да забележите с течение на времето, че ароматът започва да става „горчив“. Обяснението е просто – повишената влажност е свършила своята работа. Най-доброто място за съхраняване на парфюма е кутията, в която първоначално е закупен, в помещение с температура около 22 градуса“.

Изберете по-малка разфасовка

„Колкото и да е голяма любовта ви към даден аромат, той не трябва да влияе на размера на бутилката, предупреждава парфюмеристът Франсоа Демачи. – Парфюмът е по-добре да се използва бързо. Кислородът, естественият враг на ароматните композиции, не спи и постепенно унищожава крехките молекули. Разбира се, ако използвате парфюма си ежедневно, тогава големият флакон няма да бъде проблем. Ако обаче имате богата колекция, която ви поставя пред избор всяка сутрин – тогава е по-добре да изберете малки разфасовки. За тези, които се нуждаят от по-точен „срок на годност“, ще кажа, че безпроблемният живот на ароматния състав в парфюма продължава около три месеца. Въпреки че всичко зависи и от съхранението. Съветвам, ако все пак сте си купили парфюм в по-голямо количество – да изсипете малко в скромен флакон и след това просто да доливате“.

масла

Не се страхувайте от „химията“

„Хората обичат идеята за всичко естествено, но това невинаги е възможно, казва Кристин Найджъл, парфюмерист в Hermes. – Например естественият мускус, който преди е бил „взет“ от животни, сега е забранен. А изкуственият мускус внася мекота на аромата и засилва следите му. Какво толкова лошо има в това? Други аромати като божур, фрезия и момина сълза не могат да бъдат получени чрез естествено извличане, просто защото нямат аромат. Съвременните химически разработки са строго контролирани и проверени за безопасност, което ни дава много възможности за възпроизвеждане на естествени нотки. Повярвайте ми, смес от етерични масла, естествени и изкуствени, осигурява най-висококачествен аромат“.

парфюм

Нанасяйте върху влажна кожа

„Ако искате да удължите трайността на парфюма, нанесете го върху мокра кожа, препоръчва специалистът Деби Уайлд. – Най-добрият начин да „удължите“ ароматната композиция е да използвате парфюм веднага след душ. Напластяването на аромати и текстури създава уникален краен резултат. Моят фаворит, когато искам да се поглезя е, първо да добавя масло с нотки на лавандула във ваната, след това да нанеса крем с босилек върху тялото си и накрая парфюм с акорд от тъмен нар. Всеки сам избира как да ухае“.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари