IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно ли е: Как да остарявате щастливи?

9 ноември 2019 15 00

Научете се да обичате себе си и другите

Снимка: Istock

Щастието е нещо, което сякаш все ни се изплъзва. Работим цял живот, за да си осигурим спокойни старини, а накрая се чувстваме изцедени, уморени от живота и пълни със здравословни проблеми. Тогава как да сме щастливи?

Истината е, че за щастието трябва да се работи и то навреме. То не е просто състояние на духа, а може да бъде предизвикано дори ако човек си е осигурил добро здраве и балансирани хормони. Да, хормоните имат също огромна роля за настроението ни.

Ето и няколко съвета върху какво да работите отсега, за да бъдете щастливи и след години.

Не се претоварвайте

Ако все по-често се чувствате нещастни, отегчени и уморени от сутринта, проблемът може да е във вашата работа. Лош ден в офиса е нещо нормално, но постоянната враждебна среда може да доведе до депресия и интровертност.

Освен това към края на живота си хората най-често съжаляват именно, че от работа не са имали възможност да живеят, както искат. Ако работата ви изпива енергията, по-добре я сменете с нещо, което да ви прави щастливи.

Прекарвайте повече време със семейството си

Друго нещо, за което повечето хора съжаляват към края на живота си е, че не са прекарвали повече време с близките си.
Изследвания показват, че силните семейни взаимоотношения са свързани с дълготрайно щастие. Около 93% от хората, които са щастливи на по-късна възраст имат силна връзка с брата/сестра си.

Ако ви е трудно да балансирате личния и професионалния си живот, планирайте предварително времеви отрязъци, които да са посветени само на близките ви хора.

Намерете си работа близо до дома

По-кратко пътуване до работата може да ви направи щастливи, твърди изследване на университета в Западна Англия, което измерило щастието на 26 000 служители в рамките на 5 години.

Изследователите са открили, че всяка излишна минута в път към офиса намалява менталното щастие. 20 допълнителни минути всеки ден = на 19% по-ниска заплата като усещане на удовлетвореност.

Направете нещо благотворително

Помагането на другите, помага и на вас. През 2013 около 40 изследвания показват, че когато правите нещо за другите, се чувствате по-щастливи и благодарни. Не само това, ами участниците в проучванията са споделили, че това им помага да се борят с някои ментални болести.

Изследване от 2017 г. открива, че хората, които помагат на другите, активират части от мозъка, които отключват усещането за щастие.

Поддържайте връзка с приятелите си

Приятелството също ни кара да бъдем щастливи, твърди австралийско изследване. Социалният живот като цяло помага да остарявате по-бавно.

Бъдете благодарни

Когато се фокусирате върху това, което имате, а не върху това, което нямате, се чувствате по-доволни от живота си и по-щастливи като цяло, твърдят различни изследвания.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари