IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поемете контрол над емоциите си

23 октомври 2019 10 50

Как да овладеете ситуацията?

Снимка: Istock

Хора сме и понякога попадаме в ситуации, в които ни е трудно да се справим с напрежението и да овладеем емоциите. Реакцията ни обаче може да донесе много негативи, ако е прекалено първична и публична.

Как тогава да овладеете ситуацията?

Чували сте го и друг път и на думи може да изглежда лесно. Истината е, че е лесно, когато започнете да го прилагате на практика. Да минем заедно отново по стъпките:

Дефинирайте емоцията

За да работи върху нещо и да се справи с проблем, човек трябва най-напред да го дефинира. Изключително важно е да сте наясно с емоцията, която ви е завладяла, за да може да я контролирате. Гняв, тревога, ревност, тъга… сложете ѝ етикет и го изречете дори на глас.

Разберете причината

Някои емоции могат да бъдат предизвикани подсъзнателно от аромат, песен или дори фраза. Те обаче по-често са свързани със спомен, който изплува и временно ви пренася в друг момент. Тези емоции не са силни, не са и опасни.

Тези, които ви карат да действате по някакъв начин, обикновено имат ясна причина и вие трябва да разберете каква е тя. Не само ще имате възможност по-адекватно да се справите с обзелото ви чувство, но и ще можете за в бъдеще да разпознавате кога влизате в емоционална буря и да взимате превантивни мерки.

Абстрахирайте се от всичко за минута

Когато човек е афектиран и емоционално нестабилен, най-доброто решение е да се опита да се абстрахира от всичко за малко. Някои психолози предлагат тактика вдишване-издишване, други съветват да броите наум до 10, за да се успокоите, трети поощряват кратка медитация (не всеки обаче я може). В крайна сметка може дори да се затворите сами в някоя стая, просто да усетите тишината и да останете насаме със себе си. При всички положения това време ви е необходимо и поне малко ще намали интензивността на емоцията, особено ако е свързана с гняв, ярост и агресия.

Преместете фокуса си върху нещо друго

Следва етапът на разсейване. Не всеки път се получава, предупреждаваме ви, но пък си струва да опитате. Така мозъкът ще се разфокусира от съответния причинител на емоцията и това ще ви спечели допълнително време да се успокоите.

Пуснете си любима песен

Музиката има лечебни свойства. Доказано тя стимулира производството на серотонин (хормон на щастието), което пък води до повишаване на настроението.
Съвет: Изберете си някоя весела и ритмична песен с ритъм или бавна и успокоителна, която да ви подейства като медитация.

Изпуснете парата пред огледалото

Ако след всичко това, все още сте под пара, изпуснете я, но насаме. В главата ви вече бушуват изречения след изречения и тъй като невинаги е добре да ги изстреляте пред съответния човек, провокирал емоциите ви, можете да ги кажете на глас. Когато говорите на глас и се чувате какво казвате, това ви помага по-добре да осъзнаете реакцията си и дори да оцените на мига дали реагирате адекватно или е по-добре да помислите още по темата.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари