IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как здравословно да приготвяте яйца?

26 октомври 2019 09 00

Можете да ги сготвите по различен начин

Снимка: Pixabay

Ако сте на режим и физически активни, то яйцата несъмнено присъстват във вашето хранене. Те са богат източник на белтъчини – 6,25 г на едно яйце, бедни на въглехидрати – 0,6 г и съдържат куп витамини и хранителни вещества, полезни за вашето тяло. Калорийната стойност на едно средно голямо яйце е около 75 калории, което го прави доста подходяща храна, дори когато искате да намалите теглото си.

И още! Яйцата са сред продуктите, които можете да приготвяте по много начини и да съчетавате с различни храни. Разнообразието е всичко!

Сурови

Като цяло не е препоръчително да ядете яйцата сурови (може да хванете салмонела, която да доведе до хранително отравяне), а и не са особено вкусни. Въпреки това доста хора ги ядат така и причината е, че те запазват всичките си хранителни вещества и дават повече енергия.

На очи

Яйцата на очи се приготвят с по-малко мазнина и това ги прави по-нискокалорични. Особено подходящи са и за сандвич – можете директно да сложите яйцето с рохкия жълтък върху препечена филийка.

Варени

Не само, че това е най-бързият вариант за приготвянето на яйца, но и най-простият. При варене се запазва цял жълтъкът, който съдържа по-голямата част от хранителните вещества.

Омлет

Предимството на омлета е, че той е лесен за допълване с пълнеж. В зависимост от целта ви (повече протеини, по-малко калории, добавяне на здравословни мазнини) можете да го намажете с нещо или да добавите зеленчуци преди да го навиете на палачинка.

Пържени яйца

Пърженето на яйце изисква най-много топлина, което се отразява на химичния състав на потенциалната хранителна стойност на яйцата. За да намалите мазнината, използвайте тиган с незалепващо дъно или заменете кравето масло с кокосово.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари