IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иранска кралица на красотата: Ще ме убият, ако се върна в Иран

30 октомври 2019 12 30

От почти две седмици тя живее на летището в Манила

Снимка: Facebook

Името ѝ е Бахаре Заре Бахари и тя е кралица на красотата от Иран. Съдбата ѝ обаче не е толкова лъскава, колкото короната, която носи. Бахари отказва да се върне в страната си, защото твърди, че там ще бъде убита. Затова тя сега се намира на летището в Манила, което от близо две седмици нарича свой дом.

Историята ѝ започва на 17 октомври, когато Бахари се опитва да се завърне във Филипините с полет от Дубай. Каца в столицата Манила, но там среща отпор от граничните власти. Въпреки че живее в страната повече от 5 години и има студентска виза до 2020 година, на красавицата ѝ е отказан достъп. Властите се опитват да я убедят да се върне в страната си, но Бахари категорично отказва.

Тя се страхува, че в родината ѝ може да бъде арестувана или дори убита заради политическите си убеждения. Причината за притеснението ѝ е скорошен конкурс за красота, на който Бахари е показала снимка на Реза Пахлави и е използвала за рокля знамето на бившата иранска монархия.

Реза Пахлави е син на шаха на Иран Реза Шах пахлави и е свален от власт чрез революция през 1979 година. За избора си на облекло и показването на снимката на Пахлави, Бахари споделя, че просто се „опитва да е гласът на своя народ“. 

Освен това, красавицата смята, че е нарочена от властите в Иран и заради активизма си в социалните мрежи. Работила е като учителка в страната си и споделя, че е избрала професията, защото е искала да научи момичетата, че „те не са вещи, не са играчки, а са човешки същества и имат същите права като момчетата“. 

През 2014 година обаче се мести във Филипините, за да изучава стоматология. Пристига в страната със студентска виза, която е валидна до януари 2020 година. Въпреки това, Бахари не може да стъпи на филипинска земя. Властите на летището обяснили на красавицата, че достъпът ѝ е забранен, тъй като за нея е издадена международна заповед за арест от Интерпол.

Имиграционните служби във Филипините не разкриват коя точно страна е поискала издаването на т.нар. Червена бюлетина, но според Бахари, такава заповед е била поискана от страна на Иран през 2018 година. „Живея тук от 2014 година и не съм се връщала в Иран оттогава. Обясних им го много пъти. Как ще имам престъпления, извършени в Иран, когато не живея вече там?“, казва пред CNN Бахари.

Така тя се озовава в сегашната си ситуация – живот в стая на Терминал 3 на летището в Манила. Вече е прекарала повече от 12 дни там и споделя, че се чувства психически изтощена. Бахари се съмнява в легитимността на заповедта за арест, тъй като, ако такава е била издадена, няма как да пътува и в други страни от Близкия Изток.

А тя е спряна на летището в Манила, след като се завръща от Дубай. Според филипинските имиграционни служби, Бахари е обвинена в нападение и побой в местния град Дагупан, но не дават информация дали това е причината за издаването на Червената бюлетина.

От Интерпол също отказват да отговорят на въпросите на CNN, тъй като твърдят, че официално съобщения относно заповедите за арест се дават само при определени обстоятелства, както и трябва да има позволение от страната, която е засегната.Бахари казва, че обвиненията в нападение и побой са лъжа и целят да я върнат в Иран.

След като ѝ е отказан достъп до Филипините, красавицата е отведена в стая, където властите се опитали да я принудят да се върне в Иран. Бахари отказва и решава да се обади на свой приятел, който да дойде на летището. Докато го чакала тя седнала на пода и обявила, че няма да мръдне от летището.

Бахари твърди, че толкова се уплашила, че може да бъде насилствено върната в страната си, че започнала да плаче и да вика. Дори когато приятелят ѝ пристигнал, ситуацията не се променила и той също започнал да крещи и да плаче. След това бил арестуван.

От имиграционните служби казват, че намесата им е била нужна, тъй като поведението на приятеля било непристойно. „Чужденците трябва да уважават нашите закони, когато посещават държавата ни. Непристойното поведение и пренебрежението към властите, дадоха още една причина на колегите да откажат достъп на Заре Бахари“, казва имиграционният комисар Джейм Моренте. 

Според него, Бахари и приятелят ѝ са крещели „Бог ще убие всички вас, филипинци“. В отговор на това обвинение, красавицата казва, че го е направила, за да привлече вниманието на останалите пътници. Тъй като по-голямата част от страната е католическа, Бахари е смятала, че името на Господ ще подейства.

Фил Робъртсън – заместник-директор на организацията за защита на човешките права Human Rights Watch, признава, че има няколко случая, в които държави от Близкия Изток неправомерно използват издаването на Червена бюлетина, за да се опитат да върнат част от избягалото си население. 

Според Робъртсън бюлетината е „мистериозна, тъй като тя не е валидна, ако човекът, срещу когото е издадена, е бежанец и бяга от страната, която изисква ареста“. Засега не се знае каква е съдбата на Заре Бахари и дали ще бъде върната обратно в Иран. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари