IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жените са по-стресирани от мъжете им

14 ноември 2019 18 00

Домакинската работа носи напрежение

Istockphoto

Жените са по-стресирани от партньорите им. Това показва ново проучване в САЩ. Според данните, цитирани от Prevention, около 65% от дамите живеят под стрес ежедневно, което води до проблеми с апетита и съня, раздразнителност, напълняване и повишен риск от разболяване. Това е и причината все повече млади жени да имат сърдечни проблеми.

По време на стрес хипоталамусът алармира хипофизата, която освобождава адренокортикотропен в кръвта. Така се образува кортизолът – хормонът на стреса. Вследствие на това тялото е в трепетно очакване и позиция на отбрана. Ако това продължи дълго време, мозъкът се натоварва, съответно и организмът.

По думите на медицинската сестра Бет Батаглино, основният проблем на жените е, че не смятат стреса за проблем, а са свикнали, че той е нещо ежедневно. А той може сериозно да им навреди.

Според изследването, представителите на слабия пол са много по-стресирани, защото имат задължения, които са непознати за някои мъже. Жените са свикнали да въртят къщната работа и да се грижат за децата, което им носи доста напрежение.

Как може жените да намалят стреса?

Друго проучване показва, че за да намалят тревогите си и да се чувстват по-спокойно, жените трябва да подхождат към стреса с ирония. С други думи – да бъдат „пълно перде“. И тъй като домът е основният източник на стрес, те просто трябва да променят начина, по който прекарват времето си в него.

Обикновено вечерта е време, когато наред с други циркадни промени, нивото на кортизол в тялото пада, стига човек да знае как да релаксира. А понякога жените тепърва започват да готвят, перат и се приготвят за другия ден след 20 часа. Понякога само мисълта за купищата задачи, които трябва да свършат преди да си легнат, може да им донесе главоболие. Докато при повечето мъже тази тревожност липсва. Те се прибират, хапват и започват да си почиват.

Как да намалим стреса в офиса?

По данни на UCLA от 2010 г., жени, които са допуснали да не почистят и изгладят поне 1 ден, вследствие на което домът им е пълен хаос, се чувстват много по-спокойни и нивото на кортизола в тялото им е по-ниско. Изводът е, че повечето жени трябва да намират време за себе си и да не се напрягат с домашни задължения непосредствено преди лягане.

Истината е, че голяма част от жените не споделят какво ги стресира. Те предпочитат да си го изкарат на своите близки, без да търсят реалната причина, която ги напряга.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари