IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-ранно украсяване на елхата – повече щастливи моменти

29 ноември 2019 09 00

Време е за коледно настроение в дома

Istockphoto

Украсихте ли вече дома си за Коледа? Има хора, които по това време на годината вече се радват на коледно настроение в дома благодарение на своята елха. Някои дори имат традиция, която винаги спазват – да купуват по една нова играчка и декорират всичко заедно със семейството. Е, повечето не сме като тях и увлечени от ежедневните проблеми, понякога дори не можем да се насладим на тази емоция. А трябва!

Според експерти, колкото по-рано украсим дома и офиса, толкова по-щастливи и доволни ще бъдем в оставащите дни до коледно-новогодишните празници.

„В свят, пълен със стрес и тревожност, хората обичат да са заобиколени от неща, които ги правят щастливи, а коледните украси предизвикват онези силни чувства от детството“, казва психоаналитикът Стив Маккъун. И е прав!

Намирането на идеалното коледно дръвче – истинско бодливо и ухаещо на уют, разпределяне на гирляндите и лампичките, изрязване на снежинки от хартия. Всяко дете чака с нетърпение момента, в който да украси елхата със своите родители и по-късно под нея да намери подаръка, който Дядо Коледа му е донесъл.

украсяване на елха

IStockphoto

Според специалиста, украсяването е просто един от многото начини да си припомним тези приятни моменти от детството, да се развълнуваме като дете докато опаковаме подаръците за нашите близки и да се полюбуваме на светлините от лампичките, които „се гонят“ по стената в тъмното. А в дом, в който има една добре декорирана елха, има и уют, което е предпоставка за повече щастие.

Коледните украси могат да ни върнат психически в едни по-хубави времена, казва психотерапевтът Ейми Молин. „Носталгията помага на хората да се свържат с тяхното минало и да преоткрият своята идентичност“, казва тя.

Разбира се, за онези, които не са имали идеалната Коледа и по-скоро празниците по това време на годината са били изпълнени с тъга, идеята за украсяване може да ги разведри. Ако не са празнували като малки, сега е времето да променят това и да се почувстват по-добре, купувайки украшения с любимия човек и поставяйки ги на елхата. Или в случай, че са изгубили някого на светлия християнски празник, те имат възможност да направят нещо, което той харесва, за да се почувстват по-близо до него.

Как да приготвим коледна торта?

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари