IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коледни пости: Сладкиш с ябълки

16 декември 2019 10 30

Нещо вкусно за закуска

Istockphoto

Закусвате ли сутрин? Ако сте от онези, които не излизат навън без да похапнат, а и постят, сигурно се чудите с какво да заместите любимата баничка или кроасана, който си купувате от магазина.

Тъй като по време на Коледните пости не бива да се ядат яйца, днес ви предлагаме една лесна рецепта за сладкиш с ябълки, който прилича на щруделите, които правят нашите баби. Основното при тях е, че няма кой знае каква точна пропорция. Малко настъргана ябълка, парченца орехи, брашно, бакпулвер, олио, всичко на око. Накрая става невероятно вкусен кекс със страхотен аромат, който изчезва за секунди. Освен това е доста икономичен.

кекс с ябълки

Необходими продукти:

– 3 чаени чаши брашно;
– 1 чаена чаша захар;
– 3-4 средно големи ябълки;
– 1 чаена чаша олио;
– 1 чаена лъжичка бакпулвер;
– 100 грама орехи;
– щипка канела;
– щипка ванилия.

Начин на приготвяне:

Ябълките се измиват добре. Ако са домашни, може да се настържат направо с кората. Ползвайте най-големите дупки на рендето. След това с миксера се разбиват брашното (в което е добавен бакпулверът), захарта и олиото. После се слагат орехите, ванилията и канелата.

Ако обичате тиква, може да смените ябълките с нея, но тогава сложете по-малко количество.

В получената смес се добавят настърганите ябълки.

Как да приготвите: Ябълков пай

Загрейте предварително формата за кекс. По желание може да намажете стените ѝ с масло или да сложите хартия за печене, за да може сладкишът да се отлепи по-лесно.

Изсипвате тестото и печете във фурна, която предварително сте загрели на 180 градуса. След около 30-40 минути (в зависимост от печката), кексът с ябълки е готов.

Може да поръсите допълнително с орехи – преди да сложите тестото да се пече.

След като се охлади, може да го поръсите с пудра захар и да го ядете в разрешените дни на поста.

кекс с ябълки

IStockphoto

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари