IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 чудодейни места в България, които да посетите през почивните дни

20 декември 2019 16 30

Прекарайте време със семейството си и открийте чудесата

Рилският манастир, Снимка: Булфото

Предстоящите почивни дни са страхотна възможност да прекарате повече време със семейството си.

Разнообразни игри, забавления и уют бележат празниците, а по Коледа и Нова година определено се събират достатъчно дни, които особено ако слеете, ще се получи чудесна семейна ваканция.

В периоди като този, когато имате свободно време, е добре да го организирате и планирате. Сега е моментът да посетите местата, за които иначе няма време и да опознаете красотата на България.

Специално за предстоящите почивни дни събрахме за вас на едно място най-интересните чудодейни места в България.

Те са красиви, мистични и крият много поверия в своята история. За някои от тях се говори, че сбъдват желания, а други носят в себе си магически заряд.

Представяме ви 5 чудодейни места в България, които да посетите през почивните дни.

Руската църква в София

Вероятно сте минавали покрай нея многократно, възхищавали сте се на красотата ѝ, но някога знаели ли сте, че тя е чудодейна? В Руската църква в София се намира криптата на свети Николай, където се съхраняват останките на архиепископ Серафим. Там можете да напишете на листче съкровено свое желание и да го поставите. Казват, че желанието трябва да е написано под формата на писмо до Серафим, а още с влизането ще видите многобройните листчета с желания, поставени там.

Руската църква

Руската църква в София, Снимка: Istockphoto

Храмът на Ванга в Рупите

Храмът на баба Ванга в Рупите е може би едно от най-известните чудодейни места в България. Храмът е построен по заръка на пророчицата и е създаден като място, в което трябва да се пречистим. Самото място носи силен заряд и е определено за едно от най-красивите места в България. Освен храма, там можете да посетите и къщата-музей на Ванга или да се порадвате на красивия парк в планината, който е впечатляващ както през топлите сезони, така и през зимата.

Къщата-музей на баба Ванга

Къщата-музей на баба Ванга, Снимка: Булфото

Света Петка

Църквата „Света Петка“, Снимка: Булфото

Рилският манастир и гробницата на Иван Рилски

Рилският манастир действително е един от най-значимите културни паметници на територията на България. Красивата природа, забележителните гледки и спиращи дъха пейзажи са само част от магията на мястото. Историята разказва, че св. Иван Рилски е живял седем години в пещерата, където се намира и Свещената дупка на праведника. Преминаването през нея, според поверията, е истинско пречистване и минават само праведните.

Рилски манастир

Рилският манастир, Снимка: Булфото

Леденика

Пещерата Леденика се намира в близост до Враца и е един от 100-те национални туристически обекта в България. Вътре в нея се намира „Езерото на желанията“, а поверието гласи, че всеки, който потопи ръка във водите му и си пожелае нещо, ще бъде награден със сбъдване на желанието.

Църквата „Свети Георги“ в Златолист, плочата на Преподобна Стойна

На малко над 32 километра от Сандански се намира църквата „Свети Георги“. Сгушена в Златолист, тя крие в себе си известната плоча на Преподобна Стойна. В самата църква, в средата и непосредствено под купола, се намира плочата с двуглав орел – емблемата на Цариградската патриаршия. Според поверието, тя има лечебна сила. Всеки, стъпил върху нея трябва да се вгледа в иконата на Иисус Христос за 30 секунди. Ако очите на Христос се отворят – душата му е пречистена, а самата плоча е лековита.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари