IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полезни съвети: Как да почиствате бижутата си?

29 декември 2019 10 30

Така ще им се радвате дълги години

Снимка: Pixabay

Коя жена не обича бижута? Като всеки друг аксесоар обаче и те с времето губят блясъка си, ако не се поддържат по правилния начин. 

Без значение дали носите злато, сребро, перли  или скъпоценни камъни – всички тези благородни скъпоценности се износват. Имайки предвид, че инвестицията в бижута не е малка, е полезно да знаете как да се погрижите за своите.

Трикове за почистване на сребро

Повечето от вас знаят, че сода за хляб смесена с малко вода, връща блясъка на среброто. Важно е консистенцията да наподобява паста и да се търка метала с памучна мека кърпа. 

Сапунът също е чудесно средство, което кара среброто да лъсне. Направете пяна от сапун (течен или твърд), накиснете мек парцал и след това изтъркайте бижуто. Измийте с хладка вода и почистете със суха мека кърпа. 

Малцина обаче предполагат, че пастата за зъби премахва не само плака, а и замърсяването от вашите сребърни бижута. Потъркайте среброто с пръсти и след това измийте с топла вода и забършете. 

Злато 

Изкъпете златото си в сапун и вода. Подобно на среброто, е достатъчно да ползвате мека кърпа, напоена със сапун и с нея да забършете бижутата си. След това минете с хладка вода и суха кърпа.

Скъпоценни камъни 

Не е трудно да почистите скъпоценни камъни, които са вградени в златните ви бижута. Достатъчна е сапунената баня на бижутата. Но ако искате да сте по прецизни, ползвайте газирана вода, вместо обикновена. И мека четка за зъби, вместо обикновен памучен плат. На финал забършете с кърпа и подсушете. 

Перли 

Перлите са една от скъпоценностите, която най-бързо се захабява. Те не са толкова здрави, колкото металът и камъните, затова никога не ги потапяйте изцяло в някакъв препарат, защото това ще унищожи структурата им. 

Ползвайте винаги кърпа, която е потопена в малко вода с шампоан и с нея забършете внимателно повърхността им. За да отмиете шампоана не ги потапяйте във вода, а с друга кърпа просто забършете. 

И още съвети за по-качествена грижа за вашите бижута

    • Махайте пръстените, когато се къпете, миете чинии или нанасяте някакви разкрасителни продукти на лицето си
    • Не носете бижута, когато плувате
    • Не оставяйте среброто в кутията, носете го. То се почиства при допир в кожата и материите
    • Не слагайте всички бижута на едно място – досущ като цветята, те не се понасят съвсем. Дръжте злато, сребро, камъни и перли в различни кутии 
    • Проверявайте редовно състоянието на бижутата си

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари