IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дрехите на кралица Виктория отиват на търг

21 януари 2020 14 50

Те са пазени повече от 100 години

Снимка: iStock

Част от дрехите на кралица Виктория ще отидат на търг, след като са били пазени в продължение на 100 години. Това, за което желаещите ще могат да наддават, са килоти, корсет, пола и кожени ботуши. Те са собственост на кралския фотограф Александър Хендерсън, който се сдобива с тях след смъртта на кралицата през 1901 година.

След това дрехите се предават от поколение на поколение и сега са в ръцете на Родерик Уилямс – пра-правнука на Хендърсън. 63-годишният мъж е решил да продаде колекцията си, за да може да прибере своите дрехи в гардероба. Според експерти, цената на кралските одежди може да надмине 15 хиляди паунда.

„Смятаме, че дрехите са дадени на пра-прадядо ми от кралското семейство като благодарност за работата му“, казва Уилямс пред „Independent“. Той допълва, че Хендерсън е успял да плени кралица Виктория чрез професионалната си работа и усета му към детайла. Освен че често е снимал монарха, Александър е успял да направи снимка и на нейния съпруг принц Албърт и нейния добър приятел Джон Браун.

„Той работеше и с негативи от стъклени плочи, но, за съжаление, голяма част от произведенията му е загубена или унищожена“, казва Уилямс. Полите и корсетите, които ще бъдат продадени са в черен цвят, тъй като след смъртта на принц Албърт през 1861 година, кралица Виктория е носила дрехи само в тази гама. 

Виктория

Снимка: iStock

Това не е първият търг, в който се включват дрехи на кралското семейство. През декември се продаде рокля на принцеса Даяна, с която тя беше на посещение в Белия дом през 1985 година. Цената, срещу която роклята се сдоби с нов собственик, беше 264 хиляди паунда. 

Тоалетът се превърна в емблематичен за Даяна, след като фотографи успяха да заснемат принцесата как танцува с Джон Траволта по време на церемония, организирана от тогавашния американски президент Роналд Рейгън и съпругата му Нанси на 9 ноември.

Продават на търг рокля на принцеса Даяна

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари