IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът – начин за печалба на харесвания

31 януари 2020 11 00

Инфлуенсърите успяха да използват и тази ситуация

Снимка: iStock

Коронавирусът набира все по-голяма сила и започва да се появява в доста държави по света. Заразата тръгна от град Ухан и досега заразените само в Китай са близо 10 хиляди, а смъртните случай са 213. По информация на Световната здравна организация, всички починали са на територията на Китай.

За съжаление, вирусът беше открит и в други държави, най-често пренесен от туристи, завърнали се от Китай или от китайски граждани. В Германия бяха потвърдени 5 случая, където заразата се е предала от колеги в една и съща фирма.

Китай

Снимка: iStock

И докато светът се опитва да овладее положението, т.нар. инфлуенсъри в социалните мрежи видяха лесен начин да станат по-популярни. Все по-често се забелязват снимки, на които мъже или жени позират със защитни маски и използват #coronavirus, за да обяснят каква е ситуацията със заразата.

Във вторник инфлуенсърът Джейда Хай Понг публикува снимка, на която е с черна маска и дава съвети на своите последователи как да предпазят себе си и останалите от вируса. Тя предлага все повече хора да се запасят с маски и дори рекламира своята собствена.

В интервю, инфлуенсърката, която в момента живее във Виетнам, признава, че е споделила снимката, защото много хора, включително семейството ѝ, все още не осъзнават колко сериозна е ситуацията. 

„Сега вече знаят. Щастлива съм“, казва тя. Снимката ѝ събра доста харесвания и коментари само за няколко дни. Тъй като вече беше потвърдено и за случаи на коронавирус във Виетнам, много от потребителите посъветваха Джейда да стои далеч от хора, които кашлят и да се грижи за здравето си.

Не посягайте веднага към антибиотиците

Тя обаче не е единствената, която използва заразата за своя облага. Потребителката с име Jeii_pong също публикува снимка, на която е с предпазна маска. Фотосът е доста привлекателен и бързо спечели близо 35 хиляди харесвания на момичето.

Да, мога да се съглася, че социалните мрежи са направени, за да може информацията да стигне много по-бързо до всички части на света. Но тук идва по-важният въпрос – нужно ли е всяка една ситуация да се използва за собствена облага. 

Дали всъщност инфлуенсърите знаят колко точно предпазват тези маски и дали това е единственото решение срещу вируса. Всъщност, не е. Според експертите, маските помагат, но най-важното е личната хигиена на хората.

„Маските не са много ефективни срещу вируса“, казва ученият Ерик Тонер пред „Insider“.

От Центъра за контрол и превенция на заболяванията споделят, че превенцията срещу коронавируса е същата като срещу всяко друго заболяване: често миене на ръце, избягване честото пипане на лицето и избягването на контакти с болни. 

Също така, хирургическите маски, които по-често се забелязват при снимките на инфлуенсърите, по-скоро са създадени за лекарите, за да не могат те да предават устните си бактерии на пациентите. 

Превенции срещу настинка
 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари