IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Родители в Скандинавия оставят децата си на студа за по-добър сън

31 януари 2020 14 40

Според тях, те спят по-дълго на свеж въздух

Снимка: iStock

Ако забележите спящо бебе на минусовите температури в Дания, Финландия или друга скандинавска страна, не се притеснявайте. Родителите им много добре знаят къде е детето им. Всъщност, те са го оставили навън.

По тези места, често се наблюдава подобно явление, защото хората смятат, че децата им спят по-добре докато са оставени на чист въздух. Потребителите в интернет започнаха дискусия относно тенденцията преди месец, когато датската музикантка Амали Бруун сподели снимка със 4-месечния си син навън, когато термометрите показваха едва 2 градуса. Майката призна, че детето ѝ често спи навън.

Във Финландия тази практика също е доста често срещана, където родителите дори оставят децата си навън, когато температурите се сринат до -26 градуса. Постът на Бруун обаче събуди доста реакции и предизвика много от скандинавците да разкрият причината зад това свое решение. 

Кейти Палмър, която е консултант по съня в Лондон, казва пред „Insider“, че бебетата спят по-добре и по-дълго време, когато са навън, защото така са изложени на много по-малко микроби от вътрешната среда. 

Това обаче не идва и без няколко риска. В студените месеци бебето, оставено навън, може да развие хипотермия, а в топлите – сериозно да изгори от Слънцето. Разбира се, има го и опасението от отвличане, а в градските среди – излагането на мръсен въздух.

В скандинавските страни обаче хората не се притесняват от подобни неща. Родителите там са много по-доверчиви към околните и не се замислят за последиците, когато оставят детето си навън по време на пазаруване или пък вечеря в ресторант. За тях това е по-добрият вариант, отколкото да ги вкарат в среда, където има твърде много шум, който може да ги събуди или пък да им попречи да заспят. 

бебе -

Снимка: iStock

Но много експерти смятат, че едно дете никога не трябва да бъде оставяно да спи само, независимо дали става дума за вкъщи, или навън. Според педиатъра Дженифър Шу, родителите винаги трябва да наблюдават бебето си.

„Ако те не са до него, никога няма да узнаят, ако то е спряло да диша, например“, казва тя пред „Insider“.

Разбира се, родителите в скандинавските страни не са напълно безотговорни към децата си. Тези, които ги оставят да спят навън, често използват доста защитни мерки, за да се уверят, че бебетата им са добре защитени.

Някои от тях поставят тежести в количките или пък заключват колелата им, за да са сигурни, че тя няма да тръгне нанякъде. Майка от Финландия, която е коментирала поста на Бруун, споделя, че поставя термометър при детето си, за да може да наблюдава температурата навън.

бебе -

Снимка: iStock

Други родители пък избират да наблюдават бебето си от разстояние чрез видеомонитори. Трети поставят децата си в спални чували, обличат ги с вълнени дрехи или използват изолирани колички. 

В Дания някои от детските градини дори имат обособени територии, където децата да спят навън, но да не пострадат от студеното време. „Това е техен дизайн. Явно са подготвени“, казва Шу. 

бебе -

Снимка: iStock

Времето, прекарано навън, не се отнася само за най-малките. Родителите в скандинавските страни се опитват да насърчават децата си да остават колкото се може повече сред природата и да не се затварят вкъщи. Тяхното мото е: „Няма такова нещо като лошо време, а има неподходящо облекло“. 

Учителите в Дания и Швеция също спазват тази мантра и често провеждат заниманията си навън. Хората, живеещи и отглеждащи децата си в скандинавските страни, трябва много да внимават, когато пътуват зад граница.

бебе -

Снимка: iStock

През 1997 година майка от Дания е арестувана в Ню Йорк, защото е оставила бебето си да спи навън докато тя похапва в ресторант. Анета Соренсън е била обвинена в застрашаване на детски живот и прекарва 36 часа в затвора.  

Част от американските майки твърдят, че искат законите в страната им да бъдат променени. Една от тях коментира поста на Бруун и сподели, че би било хубаво спането навън да е позволено и в Америка. 

Но минусите на спането навън бързо побеждават плюсовете, когато градусите паднат под нулата. Причината – бебетата не могат да контролират телесната си температура толкова добре, колкото възрастните.

бебе -

Снимка: iStock

„Температурата на бебето може да падне 4 пъти по-бързо отколкото тази на възрастен човек и те могат да изпаднат в хипотермия“, казва Шу. Тя съветва родителите да държат стайната температура около 21 градуса.

Кейти Палмър твърди, че не би окуражавала хората да оставят децата си да спят навън, но не би съдила родител за решението му, ако той вярва в него. „Разбира се, задължително трябва да гледат детето и да са сигурни в неговото благосъстояние“, казва тя пред „Insider“. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари