Знаем, че да приемаме Омега 3 мазнини е полезно за здравето, а един от най-богатите източници на тези мазнини са рибите. За съжаление, замърсяването на околната среда означава, че в тялото на рибите има опасни химикали, които хората поемат заедно с полезните съставки.
Важно е да знаете региона, от който е рибата и ако имате възможност да избирате риби от екологично чисти райони.
Ето списък с риби, които живеят в райони с ниско ниво на живак и диоксини:
Риба тон албакор. Тази риба, когато е уловена в западната част на САЩ и в Канада има по-малко живак натрупан в тялото си. Може да я закупите онлайн – от Heritage Foods USA, Pacific Fleet, MaryLu Seafoods, Wild Planet и Wild Pacific Seafood.
Сьомга от Аляска. Когато е отглеждана във ферми, сьомгата не е сред най-полезните храни, защото произвеждат много отпадъчни материали, замърсители, които влизат в тялото на рибите. Но когато сьомгата е дива, това е един от най-добрите източници на Омега 3 мазнини.
Стриди ( от ферма). Те съдържат много цинк, който е добър за сексуалното здраве.
Сардини от Тихия океан (диви). Посетете магазин за гастрономи или за натурални хранителни продукти и ще откриете сардини във всякакви вкусове, мариновани с чесън, домати и зехтин.
Дъгова пъстърва (от ферма). Тя е сред по-достъпните морски риби. Когато готвите сардините, оставете люспите върху нея и ще можете да панирате рибата без да се налага да използвате допълнителна мазнина.
Миди ( от ферма). Добър източник на цинк. Готвят се за 3 минути – те са най-здравословната бърза храна, която може да намерите.
Барамунди (лаврак). В някои ферми в САЩ се отглежда главно с растителна храна в чисти резервоари, докато в други страни се отглежда в мрежи в океана, което означава, че химикалите свободно влизат в тялото на рибата.
Дългоперкова сепия (дива от Американския Атлантик). Испанциете я ядат в ястието паеля, а японците – в суши. Богата на Омега 3 и витамин B12, тя е здравословна опция, при условие, че не я пържите.