IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спите ли достатъчно?

16 юни 2012 15 00

Шест знака, че страдате от дефицит на съня

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ставате трудно и усещате, че никога не сте се наспали достатъчно? Ако това ви се случва редовно, има реална опасност за вашето здравословно състояние. Някои от възможните опасности са: високо кръвно налягане, депресия, затлъстяване, отслабване на имунната система, раздразнителност и липса на концентрация. За да сте сигурни дали страдате от недостиг на съня, ето и шест признака, които са ясен сигнал, че се нуждаете от повече сън:

1. Промяна в апетита

Когато страдате от хронично недоспиване има две възможности – или да сте гладни повече от нормалното, или да нямате никакъв апетит. Недостигът на сън обърква вътрешния ви часовник, което е причина и много хора да имат драстични промени в теглото си.

2. Липса на концентрация

Четете нещо по няколко пъти и пак не може да разбере смисъла? Или пък си проверявате пощата няколко пъти в рамките на 10 минути? Не, вие със сигурност не страдате от загуба на паметта, а просто имате проблем с концентрацията. Липсата на сън води до трудно фокусиране върху задачите ви за деня.

3. Забравяте

Не помните къде сте оставили ключовете от вкъщи или от колата? По време на сън мозъкът се „презарежда“ и регенерира. Нормално е, когато няма достатъчно време да го направи, вашата краткосрочна памет да бъде нарушена.

4. Не може да разговаряте

Дори да намерите сили да излезете събота вечер на бар или дискотека, това не означава, че ще може да говорите дълго време с някого. Тук отново роля играе концентрацията. Физически може и да се чувствате добре, но мозъкът ви определено се нуждае от повече сън, за да си върши добре работата.

5. Сънливост зад волана

Ако ви се доспива, когато карате, това е сигурен знак, че определено се нуждаете от повече сън. Дори да прибегнете към обичайните „помощници“ - кофеинови напитки, силна музика или пък свеж въздух през прозореца (особено, ако е студено), по-добре не рискувайте с нещо толкова важно, а просто си отделете повече време за сън.

6. Постоянно се чувствате отпаднали

Както вече стана ясно, когато не си доспивате вашата имунна система отслабва. За да я засилите, спете поне по 7 часа на ден и приемайте здравословни храни.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари